Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kleine snelheidsovertreding

Vraag gesteld door B. Broersma jr. op 20 augustus 2021

Ik heb in Frankrijk op een stuk weg blijkbaar 57 gereden waar 50 gold. Tot 55 km wordt niet bekeurd. Voor deze 2 km krijg ik nu een boete van € 90. Dat vind ik onredelijk hoog, zeker omdat het stuk weg niet echt binnen een bebouwd gebied ligt. Bovendien heb ik het 50 km bord niet gezien. Heeft het zin een beroep te gaan?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een boete thuis gekregen vanuit Frankrijk omdat u daar 57 km/u heeft gereden terwijl u daar kennelijk maar 50 km/u mocht rijden. De boete is € 90 en dat vindt u een onredelijk hoog bedrag. Uw vraag is of het zin heeft om hiertegen in beroep te gaan.

Nee het heeft geen zin om hiertegen in beroep te gaan. In Frankrijk wordt bekeurd bij een snelheidsoverschrijding vanaf 1 km/u, na correctie. Bij wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/u wordt een vast boetebedrag gerekend van €90, als u binnen 46 dagen betaalt. Dit is een verlaagde boete. Binnen de periode van 47 tot 76 dagen is de boete  €135. En betaalt u helemaal niet dan wordt de boete € 375.

Bezwaar maken tegen een boete is alleen verstandig als u een gegrond bezwaar heeft. Bijvoorbeeld als u daar niet heeft gereden. Ik raad aan om de boete direct (binnen 46 dagen) te betalen. 

Meer informatie over boete uit Frankrijk.