Kan ik een auto cadeau doen aan een vriendin
Vraag gesteld door op 18 oktober 2021
Ik wil een auto (aankoop bedrag rond de 8.000 euro, dagwaarde rond de 5.000 euro) in mijn bezit aan een vriendin geven. Hierbij is er een overeenkomst tussen ons dat er geen geld over gemaakt hoeft te worden. Hoe kan ik dit juridisch/fiscaal gezien het beste regelen om te vermelden dat zij de auto in haar bezit krijgt? Zelf denken we er aan om een zelf document op te stellen waar de overeenkomst in staat omschreven. Is dit voldoende?
Moet ergens geregistreerd worden dat mijn vriendin de auto in ontvangst krijgt? Zij gaat zodra ze de auto heeft, direct het kenteken over laten schrijven bij de RDW en een verzekering afsluiten.
Graag horen we of dit een voldoende registratie betreft of dat er nog meer stappen ondernomen moeten worden. Alvast hartelijk dank.
Antwoord van Chaim
ANWB ExpertU wilt uw auto aan een vriendin geven. Uw vriendin hoeft niets voor de auto te betalen. U wilt graag weten hoe u de eigendom van de auto fiscaal/juridisch moet overdragen aan uw vriendin.
Eigendom auto
Voor de overdracht van een roerende zaak moet een beschikkingsbevoegde vervreemder de zaak leveren onder een geldige titel. Als eigenaar van de auto kunt u de auto leveren op grond van een schenkingsovereenkomst aan uw vriendin door feitelijke bezitsverschaffing.
Schriftelijke overeenkomst
Er bestaat geen noodzaak om de schenkingsovereenkomst op papier te zetten. Op grond van de wet wordt vermoedt dat de (feitelijke) bezitter van een zaak ook de eigenaar is. Als uw vriendin het eigendomsrecht van de auto wilt bewijzen tegenover een derde, omdat zij de auto bijvoorbeeld wilt verkopen, kan het handig zijn dat zij een afschrift van deze overeenkomst kan tonen.
Fiscale gevolgen
Over een schenking moet belasting worden betaald. Het maakt daarbij niet uit of een geldbedrag of spullen worden geschonken. Er geldt een vrijstelling voor schenkingen tot een door de overheid bepaalde waarde. In 2021 geldt een vrijstelling voor schenkingen tot een (tijdelijk verhoogd) bedrag van € 3.244,-. De belasting over schenkingen aan derde is vastgesteld op 30%.
Conclusie
U kunt de eigendom van de auto overdragen aan uw vriendin op grond van een schenking door haar het feitelijke bezit over de auto te geven. Een schriftelijke overeenkomst is niet noodzakelijk, maar kan voor uw vriendin wel handig zijn. Als u de auto schenkt raakt belasting over de waarde van de schenking verschuldigd. Het kan omwille van de schenkbelasting verstandig zijn om in dit geval de auto (nog) niet te schenken, maar eerst in bruikleen te geven.
Graag verwijs ik u voor verdere informatie over schenkbelasting naar de website van de belastingdienst en naar de website van de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging.
Deel deze pagina