Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is mijn Zuid-Afrikaanse rijbewijs geldig in Nederland

Vraag gesteld door op 26 september 2021

Mag ik met Zuid-Afrikaans rijbewijs in Nederland autorijden?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw rijbewijs is afgegeven in Zuid-Afrika en wilt graag weten of u met dit rijbewijs in Nederland mag rijden.

Geldigheid niet-EEA/EVA rijbewijs

Als u niet in Nederland woonachtig bent, dan mag u met uw geldige buitenlandse rijbewijs tijdens uw toeristische verblijf in Nederland rijden. Als de categorieën op het rijbewijs op een andere manier zijn ingedeeld dan de categorieën A, B, C, D en E, dan is het verstandig om een Internationaal rijbewijs in Zuid-Afrika aan te vragen. Op die manier kan een Nederlandse opsporingsambtenaar gemakkelijk beoordelen of u op basis van uw rijbewijs bevoegd bent om deel te nemen aan het verkeer in het betreffende voertuig.

Verhuizen naar Nederland

Als u in Nederland of elders in de EU gaat wonen dan kunt u tot 185 dagen na aankomst in Nederland gebruik maken van het buiten het EEA/EVA-gebied afgegeven rijbewijs. Na deze 185-dagen moet u een Nederlands rijbewijs aanvragen. 

Omwisselen rijbewijs

Het Zuid-Afrikaanse rijbewijs kan als zijnde niet EEA/EVA rijbewijs niet worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs categorie B omdat dit rijbewijs, omdat Nederland geen overeenkomst hiertoe heeft gesloten met Zuid-Afrika.

Conclusie

Het Zuid-Afrikaanse rijbewijs geeft u de bevoegdheid om in Nederland aan het verkeer deel te nemen. Als u naar Nederland verhuist, kunt u tot 185 dagen na aankomst gebruik maken van uw Zuid-Afrikaanse rijbewijs. Daarna zult u een Nederlands rijbewijs moeten aanvragen. Het Zuid-Afrikaanse rijbewijs kan niet worden omgewisseld, u zult voor de aanvraag van een Nederlands rijbewijs (opnieuw) examen moeten doen.

Graag verwijs ik u voor verdere informatie over het omwisselen van een niet-EEA/EVA rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs, naar de website van de RDW.