Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Informatiebrief boetegeld, wanneer betalen?

Vraag gesteld door J. Groesen op 27 september 2021

Mijn zwager heeft een bekeuring voor te hard rijden ontvangen. Ik was op dat moment de bestuurder van zijn bus, dus heeft hij mijn gegevens door gegeven. Tot hier is het allemaal helder. Maar nu krijg ik een "informatiebrief" binnen, met daarop de info waar ik gefitst ben en hoeveel te hard.
Maar onderaan staat: Indien u de verkeersovertreding toegeeft kunt u het vermoedelijke bedrag van 268,50 al vooraf op de genoemde rekening overmaken.
Maar bij het iban nr staat helemaal geen naam (t.n.v.) dus hoe kan ik dan het bedrag overmaken?
Die gegevens heb je toch nodig om het bedrag over te kunnen maken.
En MOET je het bedrag nu al overmaken? Of krijg je later nogmaals de gelegenheid (zonder extra kosten)? Er staat nl dat je het bedrag vooraf over kunt maken...

Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is? Anders kan ik de brief eventueel nog als bijlage toezenden.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Met de bus van uw zwager heeft u een snelheidsovertreding begaan in Duitsland. Nu heeft u de boete op uw naam ontvangen, waarin staat dat u het vermoedelijke bedrag al vooraf kunt overmaken. Uw vraag is of het bedrag nu al moet worden overgemaakt of dat je later nog de gelegenheid krijgt om zonder extra kosten te betalen. Bovendien vraagt u zich af wat de tenaamstelling is waarnaar moet worden overgemaakt.

Het op dit moment te betalen boetebedrag is het standaardbedrag dat voor deze snelheidsovertreding staat. Als na controle blijkt dat er verzwarende omstandigheden zijn, zoals bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden of als de snelheid met meer dan 40% is overschreden dan zal het boetebedrag later worden aangepast. Daarnaast kunt u een rijverbod voor bepaalde tijd opgelegd krijgen. Hiervan ontvangt u later bericht. Het boetebedrag dat u dan al heeft betaald, wordt in mindering gebracht op het totale bedrag. Ik raad u aan om het bedrag direct over te maken. U kunt de boete overmaken ten name van Polizeiprasidium Rheinpfalz (zie de brief rechtsboven).