Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Google maps en flitspalen in Frankrijk

Vraag gesteld door J. van Dijk op 22 augustus 2021

Sinds 2012 mag je in Frankrijk geen apparatuur in bezit hebben die flitspalen detecteert. We navigeren op Google maps (beter dan Apple maps) en die heeft sinds enige tijd een optie om flitspalen te detecteren. We willen die niet gebruiken, niet nodig. Maar maakt dat het meenemen van de mobieltjes strafbaar in Frankrijk? Of laat Google deze optie niet zien in Frankrijk? Rijden zonder mobiel lijkt met ook geen optie bij pech. Benieuwd naar uw antwoord.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent voornemens om in Frankrijk, Google Maps als navigatiesysteem te gebruiken op uw smartphone. U wilt graag weten dit is toegestaan, mede gelet op het verbod op flitspaaldetectie in Frankrijk.

Ja, u mag Google Maps op uw smartphone als navigatiesysteem gebruiken in Frankrijk.

Flitspaaldetectie

Flitspaaldetectie is in Frankrijk verboden en de navigatieapps bieden om die reden dergelijke functionaliteiten niet aan. Ook in o.a. Duitsland en Zwitserland is de functionaliteit flitspaaldetectie uitgeschakeld in Google Maps.

Navigatie

Het gebruik van navigatieapparatuur in de auto is in Frankrijk toegestaan. Ook navigatie via een smartphone is toegestaan, maar de smartphone moet in dat geval in een houder worden geplaatst en het scherm van de smartphone mag tijdens het rijden niet worden aangeraakt of worden gebruikt om berichten te lezen. Bellen met de smartphone mag alleen handsfree via een carkit. Tijdens het rijden mag de apparatuur niet worden aangeraakt, het aanraken en instellen van de navigatiesysteem is alleen toegestaan als het voertuig op een veilige plek geparkeerd staat.

Overige apparatuur

Tijdens het rijden mag er geen apparatuur met een scherm aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder, behoudens de navigatieapparatuur. Op een smartphone die als navigatiesysteem wordt gebruikt, komen vaak berichten binnen zoals sms, whatsapp etc. Als dergelijke berichten binnen komen, bent u formeel in overtreding. Het is daarom raadzaam om alleen een smartphone als navigatiesysteem in Frankrijk te gebruiken als u alle overige functionaliteiten op de smartphone kunt uitschakelen tijdens het rijden

Voor meer informatie over de verkeersregels in Frankrijk verwijs ik u graag naar onze website.