Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie nieuwe auto

Vraag gesteld door op 2 september 2021

2 weken geleden heb ik een demo auto gekocht bij de dealer Nefkens in Hilversum, kenteken maart 2021. Nu zie ik roest op de velgen van deze C5 Aircross. Volgens verkoper komt dit meer voor, ze zouden het kunnen behandelen maar komt dan weer terug. Dit verwacht ik niet van een bijna nieuwe auto met nog ruim 1,5 jaar fabrieksgarantie.
Wat kan ik het beste doen? Een schadevergoeding eisen als ze het niet duurzaam kunnen of willen herstellen? Voor de rest bevalt de auto prima.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft kortgeleden een demo auto (maart 2021) gekocht bij een dealergarage. U heeft roestplekken ontdekt op de velgen en heeft de verkoper daarmee geconfronteerd. Volgens de verkoper kan de roestvorming weliswaar worden behandeld, maar zal de roest snel weer terug komen. U bent van mening dat u dit niet hoeft te verwachten van een (bijna) nieuwe auto en wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Roestvorming

Op basis van de beschikbare foto’s concluderen onze Automotive Experts dat er geen roestvorming zichtbaar is op de velgen. Wel is er roestvorming zichtbaar op de naaf van de remschijven en ingeval van de voorwielen op het remmende deel van de remschijven.

Remschijven

Het is gebruikelijk dat er roestvorming zichtbaar is op de remschijven van een auto. De remschijven worden in de regel niet behandeld tegen roestvorming, omdat de remschijven vanwege slijtage eerder vervangen moeten worden, dan dat de roestvorming een probleem geeft. Bovendien zou een lak die tegen de roestvorming zou moeten beschermen de zeer hoge temperaturen die remschijven moeten doorstaan niet aankunnen. Alleen bij auto’s die zijn uitgevoerd met keramische remschijven ontstaat er geen roestvorming.

Gebrek

Roestvorming om de remschijven kwalificeert niet als een gebrek. Onbehandeld staal (de meeste remschijven zijn van grijs gietijzer) zal onder invloed van water en zuurstof oxideren. Op het remmende deel van de remschijven mag tot 50% roestvorming aanwezig zijn (Artikel 54 Bijlage VIII Regeling Voertuigen). In de regel zijn roestplekken op het remmende deel van de remschijven zeer oppervlakkig en na een korte rit weer verdwenen. Roestvorming op de naaf van de remschijf is gelet op de beperkte levensduur van een remschijf geen probleem.

Conclusie

De roestvorming op de remschijven van uw auto kwalificeren niet als een gebrek en brengen geen veiligheidsrisico’s met zich mee. Zoals terecht door de verkoper opgemerkt heeft het behandelen van de roest op de remschijven geen toegevoegde waarde, de roestvorming zal snel opnieuw optreden. Als u zou kiezen voor keramische remschijven zal er geen roestvorming meer zijn op de remschijven, keramische remschijven zijn echter zeer kostbaar. U kunt de verkoper/garantiegever niet aanspreken tot herstel of vervanging van de remschijven, omdat roestvorming op dit onderdeel niet kwalificeert als een gebrek.

Voor verdere informatie over remschijven verwijs ik u graag naar onze website. Ook voor informatie over uw rechten bij conformiteit en garantie, verwijs ik u naar onze website.