Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fabrieksgarantie demo-auto

Vraag gesteld door J. v.d. Schoot op 21 oktober 2021

In aug dit jaar Renault Zoë gekocht bij officiële Renault dealer. Auto is in februari dit jaar door de dealer op kenteken gezet. Bij koop staand er ies meer dan 100 km op de teller, waarschijnlijk als gevolg van demo ritten. Recent bij een andere dealer in mijn woonplaats navigatie systeem laten herstellen vanwege kuren. Kreeg van die dealer te horen dat de auto uit 2019 stamt en dat dus de garantie is verlopen. Uit coulance herstel overigens niet in rekening gebracht. Bij aankkopgarage geinformeerd hoe het zit met de garantie, maar wacht al geruime tijd op antwoord.
Mijn vraag is, gaat de fabrieksgarantie in op moment van aankoop, of op moment dat auto op kenteken is geplaatst, zoals bij deze demo auto, of op moment van registratie productiedatum?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft in februari een demo-auto gekocht bij een dealerbedrijf. Onlangs ontdekte u een probleem met het navigatiesysteem en heeft de auto ter reparatie onder garantie aangeboden aan een ander dealerbedrijf binnen het dealer-netwerk van de importeur/fabrikant. Uit coulance heeft dit bedrijf het probleem kosteloos voor u opgelost, maar merkte hierbij op dat de fabrieksgarantie formeel was verlopen. De auto blijkt reeds in 2019 aan de verkoper te zijn geleverd. U wilt graag weten wanneer de fabrieksgarantietermijn aanvangt.  

Aanvang fabrieksgarantie

De fabrieksgarantietermijn vangt aan op het moment van aflevering. De datum van aflevering is de datum zoals vermeldt wordt op het document garantie en onderhoudsoverzicht of in het garantieboekje. Als de auto bij een tussenpersoon wordt gekocht gaat de garantie in op de dag van aflevering aan de tussenpersoon. 

Demo-auto's worden geleverd, gebruikt en op kenteken gezet door het dealer/garagebedrijf. De fabrieksgarantie van een demo auto zal dus zijn aangevangen op het moment van levering aan het dealerbedrijf. Met betrekking tot een demo-auto kan worden gesteld dat de auto gekocht wordt van een tussenpersoon. 

Bij de aankoop van een demo-auto kan het daarom verstandig zijn om met de verkoper een aanvullende verkopersgarantie overeen te komen. 

Voor meer informatie over garantie, verwijs ik u graag naar onze website.