Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden na ongeval

Vraag gesteld door op 24 oktober 2021

Door de Duitse politie beschuldigd van doorrijden na ongeval. Ik ben omgevallen met de motor en naast geparkeerde auto's beland. Volgens de politie zou ik schade hebben toegebracht aan een van de geparkeerde auto's. Dit is volgens mij niet gebeurd.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent met uw motorfiets ten val gekomen en naast geparkeerde auto’s beland. Daarbij is volgens u aan de geparkeerde auto’s geen schade toegebracht. U wordt nu beschuldigd van ‘doorrijden na ongeval’. Naar uw mening is dit niet terecht.  

Wanneer u in Duitsland een ongeval veroorzaakt, bent u verplicht uw identiteit kenbaar te maken. Doet u dat niet dan, dan bent u strafbaar. Mogelijk is er toch schade aan een van de geparkeerde auto toegebracht.

Na een ongeval, bent u verplicht om op de plaats van het ongeval gedurende enige tijd te wachten om uw identiteit, de gegevens van zijn voertuig en de aard van zijn betrokkenheid bij de aanrijding (verkeersongeval) kenbaar te maken. Dit staat in artikel 142 lid 1 nr. 2 van het Duitse Wetboek van Strafrecht. Wanneer er niemand, zoals de tegenpartij, in de buurt is, moet u de politie bellen en wachten tot zij arriveren. Een briefje met een telefoonnummer achterlaten op de plaats van het ongeval is onvoldoende.

Deze verplichting geldt niet als u door persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld als u zodanig zelf gewond bent geraakt dat u een medische behandeling nodig hebt.