Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Coulance kapotte versnellingsbak

Vraag gesteld door op 11 september 2021

In juli 2020 heb ik een Ford focus st Line uit 2019 gekocht bij de Ford garage. 3 augustus heb ik hem opgehaald. Er stond toen 22.885 km op de teller.

In juni 2021 reed ik van mijn werk terug naar huis. Toen ik van de snelweg afkwam kreeg ik hem niet meer in de tweede versnelling. Ik heb het nog eens geprobeerd maar het lukte niet. Ik ben naar huis gereden zonder de 2e versnelling te gebruiken. Thuis heb ik de ANWB gebeld en die zijn komen kijken. Zij konden er niks aan doen en adviseerde om terug te gaan naar de garage. De auto was op dat moment 5 dagen over de fabrieksgarantie heen.

De volgende ochtend ben ik met de auto naar de garage gegaan. Op dat moment stond er 46.377 km op de teller.

Het is allemaal nagekeken en gemaakt en 12 dagen later kon ik de auto ophalen. Afgelopen weekend heb ik de rekening hiervan binnen gekregen. Ik heb coulance gekregen ongeveer 50%. Moet ik hier genoegen mee nemen of heb ik recht op meer, omdat de auto net 5 dagen over de fabrieksgarantie was en de versnellingsbak niet al kapot mag zijn bij zo weinig kilometers op de teller.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Medio 2020 heeft u een jonge occasion gekocht bij een dealergarage inclusief 6 maanden Bovag garantie en de resterende fabrieksgarantie. De BOVAG garantie is inmiddels reeds enige tijd verlopen, de fabrieksgarantie is verlopen op 6 juni 2021. Medio juni merkte u bij een km-stand van 46.377 km dat u de 2e versnelling niet meer kon gebruiken en heeft u de auto ter reparatie aangeboden aan deze merkdealer. De merkdealer heeft geconstateerd dat enkele onderdelen van de versnellingsbak defect waren en dat de koppelingsplaat los zat. De defecte onderdelen zijn vervangen evenals de koppelingsplaat. De merkdealer heeft een coulance toegepast van 50%. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Garantie

Partijen zijn vrij om de inhoud, omvang en voorwaarden van een commerciële garantie te bepalen. Na verval van de garantieperiode heeft u geen rechten meer uit hoofde van de garantieovereenkomst.

Conformiteit

Naast een eventuele overeengekomen (commerciele) garantie heeft u ook wettelijke rechten. Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die de koper daarvan op grond van de overeenkomst mag hebben. Wat redelijke verwachtingen zijn is afhankelijk van o.a. de aard van het gebrek, het bouwjaar, kilometrage en de betaalde prijs.

Versnellingsbak

Van een versnellingsbak mag in redelijkheid een veel langere levensduur worden verwacht (ongeveer 200.000 km) dan de door u gereden 46.377 km. Het is zeer aannemelijk dat er sprake was van een gebrekkige versnellingsbak en dat dit gebrek, althans de oorzaak daarvan al bestond toen de auto aan u werd geleverd.

Voor wat betreft de koppelingslaat, had deze (waarschijnlijk) nog niet vervangen hoeven te worden. Dat de garagist dit wel heeft gedaan is opzichzelfstaand niet vreemd, tijdens een arbeidsintensieve klus is het vaak verstandig om preventief de koppelingsplaat mee te vervangen. Zonder voorafgaande toestemming hiervoor is het echter wel de vraag of het redelijk is om de hiermee gepaard gaande kosten volledig in rekening te brengen bij de consument.

Conclusie

Ik raad u aan om het coulance aanbod af te slaan en de (hoogte van) de ontvangen nota te betwisten. U kunt de garagist/verkoper wijzen op uw rechten bij non-conformiteit en ten aanzien van de vervangen koppelingsplaat aangeven dat u betwijfelt of de volledige kosten hiervoor in redelijkheid voor uw rekening behoren te komen. Als u er met de verkoper onderling niet uitkomt, dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Alternatief kunt u het geschil ook voorleggen aan de Rechtbank.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website. Als u een rechtsbijstand verzekering heeft, raad ik u aan deze in te schakelen.