Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Botsing uitvoegstrook

Vraag gesteld door op 20 augustus 2021

Vandaag reed ik op de uitvoegstrook voor een afslag. Naast mij ontstond een file en kwam er een auto vanuit stilstand op mijn strook rijden. Omdat ik niet op tijd kon remmen heb ik deze auto helaas geraakt. Meneer beweert dat ik schuldig ben maar ik reed al voor 100 meter op de uitvoegstrook voor de desbetreffende afslag.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U reed op de uitvoegstrook voor een afslag. Op de rijbaan naast u ontstond een file en plotseling kwam er een auto vanuit stilstand op uw rijstrook rijden. Er ontstond een aanrijding omdat u niet meer op tijd kon remmen. Nu beweert de tegenpartij dat u aansprakelijk bent.

Bijzondere manoeuvres

Artikel 54 RVV (Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990) luidt als volgt: Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.

Als ik uitga van uw verhaal dan reed u al op de uitvoegstrook en besloot de tegenpartij halverwege de uitvoegstrook van rijstrook te wisselen. Dat betekent dat degene die van rijstrook wisselt (de tegenpartij) een bijzondere manoeuvre uitvoert en daarbij al het overige verkeer (dus ook u) voor moet laten gaan. Eén en ander is wel afhankelijk van wat er op het aanrijdingsformulier is ingevuld en wat eventuele getuigen hierover verklaren. Bent u verzekerd voor rechtsbijstand, neem dan contact op met de verzekering.