Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Noorwegen

Vraag gesteld door op 25 augustus 2021

Ik ben op mijn vakantie in Noorwegen geflitst op weg waar ik 60 mocht en ik reed 82.

Nu zat ik fout, echter valt deze boete zo duur uit (9050kr - ongeveer 900 euro) dat het een beetje een dubbel gevoel veroorzaakt. De hele situatie is wat dubbel want de weg veranderde van 80 naar 60, waar ik net een vrachtwagen had ingehaald waardoor er te hard gereden werd.

Nu vroeg ik mij af wat de gevolgen zouden zijn als ik de boete niet betaal of niet reageer op de brief? Kan vanuit Noorwegen de boete worden afgedwongen?

In de brief staan 3 opties:
- accepteren
- ik ben onschuldig
- ik accepteer de hoogte niet

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt een boete gekregen uit Noorwegen vanwege een snelheidsovertreding. U vindt de boete erg hoog en vraagt wat de gevolgen zijn als u de boete niet betaald.

U hebt te hard gereden. U kunt dat ontkennen, maar naar mijn mening heeft dat niet veel zin. Dat u net een vrachtwagen heeft ingehaald en dat u daardoor het bord dat een lagere snelheid aangaf, niet heeft gezien, lijkt mij geen sterk argument.

Blijft over dat u de bekeuring accepteert of aangeeft dat u de hoogte van de boete niet accepteert. Als u de boete accepteert, heeft dat tot gevolg dat met betaling de zaak is afgedaan. Accepteert u de hoogte van de boete niet, dan kunt u van die mogelijkheid gebruik maken. U zal dan wel met een onderbouwing moeten komen, maar welke argumenten geldig zijn, is bij ons niet bekend. Mogelijk kan een beroep op de hoogte van de boete in verhouding tot uw inkomen een argument zijn. Ik raad u aan hierover contact op te nemen met de instantie die de boete heeft opgelegd. Contactgegevens staan doorgaans op de bekeuring vermeld.

Het is ons niet bekend of Noorwegen over zal gaan tot tenuitvoerlegging van de boete in Nederland. Wanneer u de boete niet betaald, loopt u het risico dat u bij een volgend verblijf in Noorwegen tot betaling kan worden gedwongen.