Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid bij aanrijding elektrische steps?

Vraag gesteld door H. de Graaff op 29 oktober 2021

Ik zie de laatste tijd steeds meer elektrische voertuigen op de weg verschijnen. Daar bedoel ik geen auto’s oid mee, maar de elektrische steps etc. Daarop zit geen verzekeringsplaatje op. Waar moet ik rekening meehouden bij een aanrijding met een dergelijk voertuig? Stel ze rijden tegen mijn auto aan? Of omdat ze in sommige gevallen nogal snel voortbewegen en als een verrassing ineens voor je langs passeren en je rijdt ze aan, hoe is dat met de verzekering geregeld?
 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt hoe het zit met de aansprakelijkheid als iemand met een e-step tegen uw auto aanrijdt of plotseling voor uw auto langs rijdt.

Motorvoertuig zonder typegoedkeuring

Een e-step is een motorvoertuig. Dat wil zeggen dat deze een verplichte WAM-verzekering zou moeten hebben. De meeste e-steps hebben echter geen typegoedkeuring en daarom kan er geen verzekering voor worden afgesloten. Door het gebrek aan typegoedkeuring en WAM-verzekering mogen zij niet op de openbare weg. Toch zien we veel van deze niet goedgekeurde e-stepjes op de weg.

Aansprakelijkheid

Als iemand met zijn e-step tegen uw auto aanrijdt, dan is diegene hiervoor persoonlijk aansprakelijk. U heeft daarbij een rechtstreekse vordering op de bestuurder. Omdat de schade is veroorzaakt door een onverzekerd motorvoertuig, kunt u mogelijk een beroep doen op het waarborgfonds. 

In het geval van een aanrijding met een e-step wordt er gekeken naar de wederzijds gemaakte fouten. Omdat een niet-goedgekeurde e-step een motorvoertuig is lijkt het er op dat deze niet de bescherming krijgt die fietsers en voetgangers wel hebben. Hier is nog geen jurisprudentie over. Mogelijk kijkt de rechter wel naar de positie van de e-stepper ten opzichte van de automobilist. De rechter kan ook meewegen dat de e-stepper niet op de openbare weg mocht zijn. 

E-steps met typegoedkeuring

E-steps die zijn goedgekeurd, zijn wel voorzien van een verzekeringsplaatje. Dan heeft men in geval van schade een rechtstreekse vordering op de WAM-verzekering van de e-stepper. 

Meer informatie vind u op onze pagina over de e-steps.

 

Reacties:

T. Verduyckt

Auteur - 25 april 2023

Ik zie heel veel juridische (wollige) informatie over wat wel en niet moet/kan voor e-steps. Maar nergens concrete stappen die je moet doorlopen om uiteindelijk de step verzekerd op de weg te krijgen. ANWB?

Cathy

ANWB Expert - 1 mei 2023

U wilt weten hoe u een e-step verzekerd kunt krijgen. 

Ten eerste dient u een goedgekeurde e-step te kopen die voorzien is van een blauwe kentekenplaat en framenummers. 
Met deze gegevens kunt u contact opnemen met een verzekeringsmaatschappij die motorvoertuigen verzekerd. Zij kunnen met deze gegevens en uw persoonsgegevens een verdere verzekering in orde maken. 

Koopt u een e-step die niet is toegestaan op de openbare weg dan is het niet mogelijk om deze te verzekeren.