Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zitplaatsen camper

Vraag gesteld door op 1 juli 2021

Wij zijn bezig met aanschaf van een camper, maar willen graag weten hoe het met aantal zitplaatsen zit. Als er bij punt s op kenteken niets vermeld staat wat betekend dit dan voor het aantal zitplaatsen? 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent voornemens een tweedehands kampeerauto te kopen. Blijkens het kenteken van deze kampeerauto is het aantal zitplaatsen ‘0’. U wilt graag weten wat hiervan de gevolgen zijn.

Kampeerauto’s geregistreerd vóór 1 juni 2004

Tot 1 juni 2004 werden voertuigen van de voertuigcategorie ‘N’ als kampeerwagen geregistreerd. Tot die datum werd het aantal zitplaatsen niet geregistreerd. Het is niet meer mogelijk om een bedrijfsauto om te laten keuren tot kampeerwagen. Een bedrijfsauto moet tegenwoordig eerst als personenauto en daarna als kampeerwagen worden gekeurd. Voertuigen van de categorie N die zijn goedgekeurd en geregistreerd als kampeerwagen, blijven de ‘oude’ registratie behouden.

Zitplaatsen

Op grond van hoofdstuk 5 Regeling Voertuigen geldt voor bedrijfsauto’s dat zitplaatsen moeten zijn voorzien van gordels. De zitplaats van de bestuurder en de daarnaast gelegen naar voren gerichte zitplaatsen alsmede de overige naar voren gerichte zitplaatsen moeten zijn voorzien van gordels. Met andere woorden de naar voren gerichte zitplaatsen met gordels, kwalificeren als zitplaatsen. Op naar voren gerichte zitplaatsen zonder gordel of op zijwaarts geplaatste zitgelegenheden mogen geen personen zitten tijdens het rijden.

Conclusie

Er zijn geen zitplaatsen geregistreerd voor de kampeerauto, omdat deze is geregistreerd en goedgekeurd o.b.v. een oude regeling. Op grond van een overgangsregeling wordt de registratie niet aangepast. Het gevolg hiervan is dat alle naar voren gerichte zitplaatsen met gordel, als zitplaats kwalificeren en als zodanig gebruikt mogen worden.

Voor meer informatie over vervoer in een kampeerauto, verwijs ik u graag naar onze website.