Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervoer kampeerspullen op dak auto

Vraag gesteld door op 18 juli 2021

Mijn man wil gaan kamperen maar niet alle bagage past in de auto. Nu wil hij ern dakdrager kopen en daar spullen aan vastmaken met een zeil en spanbanden. Hij wil dan de tafel als bodem gebruiken en daar spullen op leggen. Vroeger zag je auto's met een imperiaal en alles daarop met zeil en touw bevestigd, nu nooit meer en zie je dakkoffers. Is het nog toegestaan om spullen te vervoeren zoals mijn man van plan is? Of moet hij een dakkoffer gebruiken?

Alvast bedankt voor uw antwoord.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt deze zomervakantie gaan kamperen, maar heeft onvoldoende ruimte in de auto. U bent van plan om een deel van de bagage op een dakdrager te vervoeren. U wilt de kampeertafel omgekeerd op de dakdrager plaatsen en daarop de spullen leggen die niet in de auto passen. Het geheel wilt u vervolgens afdekken met een zeil en vastmaken met spanbanden. U wilt graag weten of dit is toegestaan of dat u een dakkoffer moet gebruiken.

Deelbare lading
Op de omgekeerde parkeertafel na, kwalificeert de bagage als deelbare lading. Voor het vervoer van deelbare lading gelden een aantal regels. Deelbare lading mag maximaal 1 meter achter het voertuig uitsteken. Aan de voorzijde mag de lading niet uitsteken en de lading mag niet breder zijn dan het voertuig zelf.

Zekering lading
Als lading buiten de auto vervoerd wordt moet deze lading zodanig worden gezekerd dat de lading niet los kan raken onder normale verkeerssituaties, waaronder ook een noodstop en plotselinge uitwijkmanoeuvres moeten worden begrepen. Losse lading die niet zelf aan het voertuig gezekerd kan worden moet deugdelijk worden afgedekt.

Conclusie
Het is dus niet verboden om de spullen die u niet in de auto kunt vervoeren op het dak mee te nemen. U moet er wel zorg voor dragen dat de lading is afgedekt en voldoende gezekerd wordt. Een dakkoffer geniet de voorkeur boven de door u voorgestelde constructie. Dakkoffers zijn gemaakt om lading veilig en gemakkelijk te vervoeren. Een constructie met spanbanden, afdekzeilen en een omgekeerde tafel is weliswaar onder voorwaarden toegestaan, maar brengt wel risico’s met zich mee. Als een opsporingsambtenaar oordeelt dat de lading niet goed genoeg is vastgezet kan een boete worden opgelegd en buiten Nederland kunnen andere regels gelden.

Voor meer informatie over lading op auto’s verwijs ik u graag naar onze website.