Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop stacaravan

Vraag gesteld door op 29 juni 2021

Hebben vorig jaar nov. een stacaravan gekocht, wisten dat de camping was verkocht, helaas willen nu de caravan verkopen ivm, oa. met verslechtering gezondheid en financiele problemen voor volgend jaar. Proberen al een half jaar de nieuwe eigenaar hierover te spreken maar worden door de oude eigenaar en beheerder van camping met allerlei smoezen aan het lijntje gehouden. Hebben het staangeld netjes op tijd voldaan voor dit jaar. Nu is het nog mogelijk om de caravan midden in het seizoen te verkopen. Deze man ontneemt ons de kans om de caravan nu te verkopen. Kan dat zomaar en hoe nu verder?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U huurt sinds een jaar een vaste staplaats en heeft op deze plaats een stacaravan. U wilt de caravan nu met behoud van staplaats verkoper. Conform de toepasselijke voorwaarden is verkoop van het kampeermiddel met behoud van staplaats alleen toegestaan met toestemming van de campingeigenaar. De camping is onlangs verkocht en het is onduidelijk wie de nieuwe eigenaar is. U wilt graag weten op welke manier u nu de noodzakelijke toestemming voor verkoop met behoud van staplaats kunt krijgen.

Nieuwe eigenaar, nieuwe verhuurder

Met de koop van de camping heeft de nieuwe eigenaar de bestaande huurovereenkomsten overgenomen. Tot rechtmatige opzegging van de bestaande overeenkomsten is de nieuwe eigenaar gebonden aan hetgeen is overeengekomen met de huurders door de eerdere verhuurder.

Beleid verkoop met behoud van staplaats

Op grond van art. 9 Recron voorwaarden vaste plaatsen, is verkoop van het kampeermiddel met behoud van staplaats alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de ondernemer. Bovendien kan de ondernemer verkoopvoorwaarden hanteren die door de recreant moeten worden opgevolgd. Het beleid bij verkoop van het kampeermiddel met behoud van staplaats, geeft invulling aan de bevoegdheid van de ondernemer om verkoopvoorwaarden te hanteren.

Ondernemer onbekend

Het is in uw geval niet duidelijk wie de nieuwe eigenaar van de camping is geworden en aan welke ondernemer u zodoende toestemming moet vragen voor verkoop van het kampeermiddel met behoud van staplaats. De gegevens van de ondernemer die de camping exploiteert kunt u opvragen bij het Nederlandse handelsregister, de Kamer van Koophandel. De gegevens van de eigenaar van het kampeerterrein kunt u opvragen bij het Kadaster.

Conclusie

De nieuwe eigenaar is net als de eerdere eigenaar gebonden aan de overeenkomst en toepasselijke voorwaarden. De contactgegevens van de nieuwe eigenaar of campingondernemer kunt u opvragen via de Kamer van Koophandel of het Kadaster. Ik raad u aan om de contactgegevens van de nieuwe eigenaar op te vragen en om de nieuwe eigenaar (schriftelijk) om toestemming te vragen voor verkoop met behoud van staplaats. Ook als u besluit alleen het kampeermiddel te verkopen bent u tot op zekere hoogte afhankelijk van de nieuwe eigenaar. Alleen de campingeigenaar mag het kampeermiddel van de staplaats naar het parkeerterrein vervoeren, conform de geldende voorwaarden.

Voor meer informatie over de Recron-voorwaarden voor vaste standplaatsen, verwijs ik u graag naar onze website.