Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete caravan

Vraag gesteld door H. Strik op 9 juli 2021

Ik krijg Franse boete op kenteken caravan met vragen alsof ik bestuurder ben. Maar uiteraard ben ik niet de bestuurder, noch is mijn caravan een motorvoertuig. Wat raad u aan?  € 48,= betalen voor 2(!) km overschrijding?  77 km geconstateerd, waar 70 mocht en daar trekken ze 5 km van af.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen voor een snelheidsovertreding in Frankrijk. U heeft de boete ontvangen als kentekenhouder van uw geflitste caravan. In de door u ontvangen boete wordt u aangesproken als bestuurder van een motorvoertuig. Na correctie is een snelheid van 72 km/u geconstateerd waar 70 km/u is toegestaan. U wilt graag weten of het zinvol is om de boete te betwisten.

Voertuig combinatie

Op het moment dat een caravan gekoppeld is aan een motorvoertuig, dan wordt de bestuurder van de combinatie van voertuigen voor verkeersovertredingen gezien als de bestuurder van zowel de caravan als het trekkende voertuig. De combinatie wordt als een geheel beschouwd zolang de caravan/aanhanger gekoppeld is. De bestuurder van het trekkende motorvoertuig is dus tevens de ‘bestuurder’ van de caravan.

Geringe snelheidsovertreding

In Frankrijk kunnen bestuurders van motorvoertuigen en voertuigcombinaties al een bekeuring bij een snelheidsoverschrijding vanaf 1 km/u krijgen. Dit is na correctie van de gemeten snelheid. Dat is bij u ook het geval. De correctie op de gemeten snelheid is 5 km/u bij een maximum snelheid tot 100. Bij hogere snelheden geldt een correctie van 5% van de gemeten snelheid.

CJIB

Als u geen gebruik maakt van het voorstel van de Franse autoriteiten, kunnen deze autoriteiten het CJIB opdracht tot incasso geven. In dat geval betaalt u niet het gereduceerde tarief dat thans gevorderd wordt en kan betaling rechtens worden afgedwongen door het CJIB.

Conclusie

Als u niet de bestuurder was van het (trekkende) motorvoertuig op het moment dat de snelheidsovertreding geconstateerd werd, is het zinvol om bezwaar te maken en de gegevens van de bestuurder het trekkende motorvoertuig door te geven aan de Franse autoriteiten. Als u wel de bestuurder was van het trekkende motorvoertuig is het mijns inziens niet zinvol om de boete te betwisten. In dat geval raad ik u aan om de geldboete z.s.m. te betalen, zodat u van het verlaagde tarief kunt profiteren.

Antai heeft een duidelijke en betrouwbare website in het Nederlands waar u alle informatie kunt vinden over de boete. Hier staat onder andere een vertaling van de boete, informatie over de betaling en de bezwaarprocedure.