Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schorsen en stallen in buitenland

Vraag gesteld door op 15 juni 2021

Mag je een geschorste camper in het buitenland stallen? Bijv. bij een vakantiewoning? Op de RDW website kan ik hier geen info over vinden.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u uw geschorste camper in het buitenland mag stallen.

Schorsen
Als een voertuig voor langere tijd niet gebruikt wordt dan kan de tenaamstelling van het kenteken geschorst worden. De wettelijke verplichtingen van de kentekenhouder gelden niet tijdens de periode van schorsing. Tijdens de schorsing verliest het kentekenbewijs haar geldigheid voor de duur van de schorsing op grond van art. 52c lid 1 sub d Wegenverkeerswet 1994.

Uitzondering
Tijdens de schorsingsperiode kunt u het voertuig aanbieden voor de APK. Op de dag van de afspraak voor de APK, mag het voertuig op de openbare weg rijden mits de kortste route van en naar het keuringsstation wordt gereden. Als de APK is verlopen tijdens de periode van schorsing, dan zal het motorvoertuig op de dag waarop de schorsing eindigt of wordt opgeheven, APK gekeurd moeten worden.

Conclusie
Het is mogelijk en toegestaan om het voertuig in het buitenland te stallen en daarna, zodra het voertuig niet meer op of aan de openbare weg staat, de tenaamstelling van het kenteken te schorsen. Bij het aanbieden van het voertuig voor de APK bestaat het praktische probleem dat u binnen één dag het voertuig vanaf het buitenlandse adres bij een APK keuringsstation moet zien te krijgen.

Voor meer informatie over het schorsen van het kenteken, verwijs ik u graag naar onze website.