Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadevergoeding eisen

Vraag gesteld door op 20 mei 2021

Ik heb een stacaravan gekocht, gelegen op een vakantiepark. De stacaravan heeft een totale oppervlakte van 40 m2. De caravan ligt op een perceel van 270 m2 eigen grond. Los van de caravan bevindt zich nog een schuurtje van 6m2. De eigenaar van het vakantiepark onderhoudt de paden en al het groen dat geen deel uitmaakt van de percelen van eigenaren van de stacaravans.

Nu is er is een boom op het dak van de caravan terecht gekomen. De storm die daarvoor woedde, heeft één van de bomen die mijn perceel omringt, geveld. Ook de zijkant van het schuurtje is geraakt. Afgelopen zomer heb ik al een paar keer gevraagd de betreffende boom, een oude berk, te kappen. Maar hier werd geen gehoor aangegeven

Nu is mijn vraag wie aansprakelijk is voor de geleden schade?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Door een storm is een oude berk op het dak van uw stacaravan terecht gekomen. Ook de zijkant van het schuurtje heeft schade. De boom staat niet op uw plaats. De eigenaar van het vakantiepark onderhoudt de paden en al het groen dat geen deel uitmaakt van de percelen van de eigenaren van de stacaravans. Afgelopen zomer heeft u de eigenaar van het park al gewezen op de slechte staat van de oude berk en heeft u gevraagd om de boom te kappen, maar hier is niets mee gedaan. Uw vraag is of de eigenaar aansprakelijk is voor de geleden schade.

Onderhoud van het park
De ondernemer is verplicht het terrein en de centrale voorzieningen in een goede staat van onderhoud te houden. Daarnaast bent u als recreant verplicht de plaats en de stacaravan goed te onderhouden.

Stormschade
Schade als gevolg van storm is in de regel overmacht zodat de parkeigenaar voor de schade niet aansprakelijk is. Dat is anders als de schade het gevolg is van bijvoorbeeld onvoldoende onderhoud of een zieke boom. Er is in dat geval sprake van een toerekenbare tekortkoming en dan zou u de parkeigenaar aan kunnen spreken voor uw schade.

Meer informatie:
Problemen op de camping (anwb.nl) 
Recron-voorwaarden voor vaste standplaatsen - ANWB