Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade aan huurauto

Vraag gesteld door op 21 juli 2021

Er is schade ontstaan aan de huurauto door een aanrijding met een hond in Marokko. Toen ik de auto ben gaan afleveren heeft de persoon die met mij het contract heeft getekend op dat moment binnen nog geen vijf minuten bepaald dat de schade 620 euro is. Dit bedrag hebben ze ingehouden op mijn creditcard (borg). De medewerker heeft toen aangegeven dat Ryanair (ik heb gehuurd via Ryanair als tussenpersoon) de kosten zou vergoeden, de medewerker heeft mij beloofd dat Ryanair deze kosten zal vergoeden omdat dit binnen het contract valt. Ik heb Ryanair een bericht gestuurd en zij hebben gezegd dat de belofte die is gedaan niet klopt en nooit gedaan mocht worden. Ryanair heeft ook aangegeven dat het verhuurbedrijf deze belofte dan ook zelf dient na te komen. Ik ben het sowieso niet eens met de berekende schade omdat ik zelf naar een expert ben gegaan in Marokko en die heeft aangegeven dat het repareren van de schade maximaal 200euro zal zijn.
Gaat om een Dacia Logan. Ik vraag mij dan ook af wat ik het beste kan doen in deze situatie.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

In Marokko heeft u met een huurauto een aanrijding met een hond gehad. Het schadebedrag à € 620,- is op uw creditcard ingehouden. De medewerker van de autoverhuurder heeft u verteld dat Ryanair de schade zou vergoeden, maar volgens Ryanair klopt dit niet. Daarnaast heeft een expert, die u hebt ingeschakeld, vastgesteld dat de schade een stuk lager is. U vraagt wat u nu het beste kunt doen.

Betwiste betalingsregeling
Als u het niet eens bent met de inhouding van het schadebedrag kunt u een beroep doen op de ‘betwiste betalingsregeling’ van uw creditcardmaatschappij. Zij doen dan onderzoek of het bedrag inderdaad ingehouden mocht worden. Stuurt u wel bewijs mee, bijvoorbeeld het expertiserapport dat u in Marokko hebt laten opstellen.
Naar mijn mening heeft Ryanair gelijk met de mededeling dat de belofte van de medewerker van de autoverhuurder niet juist is. Alleen als dit bij in de bemiddelingovereenkomst tussen u en Ryanair is overeengekomen is, moet Ryanair de schade vergoeden.Dit zal staan in de algemene voorwaarden.

Aansprakelijkheid
In principe is het zo dat u aansprakelijk bent voor de schade aan de huurauto. U bent verplicht de auto weer in te leveren in de staat waarin u de auto hebt meegekregen. Dit is alleen anders als u kunt bewijzen dat een ander aansprakelijk is voor de schade. Dit kan het geval zijn als de schade een gevolg is van slecht onderhoud aan de auto, een fout van een andere verkeersdeelnemer of (eigenaar van een) dier. Het kan zijn de schade door de aanrijding met een dier door de autoverzekering van de huurauto is gedekt, of dat dit in de algemene voorwaarden staat. Is dat niet het geval, dan moet u de eigenaar van het dier aanspreken.

Het is aan de autoverhuurder om aan te geven waarom u aansprakelijk bent en de schade moet vergoeden. Ook moeten zij bewijzen dat de schade inderdaad € 620,- bedraagt. U kunt dit bedrag betwisten door uw expertiserapport aan de verhuurder toe te sturen. 

Ik begrijp dat het lastig zal zijn om de aansprakelijkheid te betwisten en indien nodig de eigenaar van de hond aan te spreken, omdat de aanrijding in Marokko heeft plaatsgevonden. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, kunnen zij u mogelijk bestaan.