Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade aan de auto

Vraag gesteld door op 26 mei 2021

Ik wil dat op 26 mei 2021 om 16:45 uur aankondigen. Een witte Mercedes bus met nummer (***) beschadigde mijn Volvo (***) in Dordrecht, op de kruising van Brouwersdijk en Jacob Marisstraat. Een Mercedes-auto kwam over mijn pad en beschadigde de rechter auto aan de passagierszijde. De Mercedes-coureur stopte niet en begon weg te rennen. De hele operatie werd opgenomen door een autocamera en de passagier die met mij in de auto reisde, zag het, de kosten van de reparatie werden geschat op 550 euro, ik vraag om hulp bij het verkrijgen van compensatie en identificatie van de autoverzekeraar van Mercedes, in de bijlage stuur ik een opname en een foto van de schade aan het voertuig.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent betrokken geweest bij een aanrijding. Er zijn camerabeelden van het ongeval en u heeft het kenteken genoteerd van het voertuig dat tegen uw auto aanreed. De bestuurder van deze auto is doorgereden na het ongeval. U wilt graag weten hoe u de verzekeraar van dit voertuig kunt achterhalen en hoe u uw schade kunt verhalen.

Aangifte politie
Het is van belang dat u aangifte doet bij de politie. Zonder aangifte is het lastig om de gegevens van de bestuurder te achterhalen en daarmee een vordering tot schadevergoeding in te stellen. Daarnaast kwalificeert het verlaten van de plaats van een ongeval, zonder de andere betrokkene in de gelegenheid te stellen om de identiteit vast te stellen van de bestuurder en van het motorvoertuig, als een strafbaar feit.

Opvragen gegevens verzekeraar
Met het proces verbaal van de aangifte, kunt u de gegevens van de verzekeraar van het motorvoertuig opvragen bij de RDW. U kunt daartoe een e-mail sturen aan IV@rdw.nl. Alternatief kunt u uw verkeersrechtsbijstandsverzekeraar inschakelen of een advocaat verzoeken de persoonsgegevens van de kentekenhouder op te vragen bij de RDW.

Schade vorderen
Zodra u de gegevens van de verzekeraar van het voertuig heeft, kunt u de verzekeraar aanspreken tot vergoeding van uw schade. Als de dader en/of zijn verzekeraar onbekend blijft, kunt u de schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Conclusie
Het is belangrijk dat u aangifte doet van het voorval. Enerzijds zodat het strafbare feit kan worden opgespoord en bestraft en anderzijds omdat voor het opvragen van gegevens bij de RDW een proces verbaal van de aangifte nodig is.

Voor het stappenplan schade verhalen, verwijs ik u graag naar onze website.