Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade

Vraag gesteld door A. Muis op 19 juni 2021

Ze zijn tegen mijn auto aangereden en daarna zonder bekend te maken weggereden. Ik heb twee getuigen, het merk van de auto en het kenteken. Ik heb aangifte gedaan, maar ik heb nog steeds niks gehoord. Dit is gebeurd op 25 april. Nu zit ik met de schade.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Op 25 april is er iemand tegen uw auto aangereden. De veroorzaker is weggereden zonder zijn gegevens achter te laten. Getuigen hebben het merk en het kenteken van de auto genoteerd en u heeft aangifte gedaan bij de politie. U heeft nog steeds niets gehoord en u zit nu met schade aan uw auto.

Waarborgfonds
Bent u aangereden door een ander motorvoertuig in Nederland dan kunt u de schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Wanneer vergoedt het Waarborgfonds de schade
Het Waarborgfonds vergoedt schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander motorvoertuig:
- dat onverzekerd is
- dat onverzekerd is omdat de bestuurder daar principiële bezwaren tegen heeft
- dat is doorgereden en waarvan de identiteit niet te achterhalen is
- dat gestolen is
- waarbij verzekeraar van het motorvoertuig failliet is
Niet vergoed wordt schade
- door een aanrijding met een fietser of een winkelwagentje
- door vandalisme of vernieling

Onbekend gebleven voertuig
Wanneer schade is veroorzaakt door een onbekend gebleven motorvoertuig, dan moet je eerst zelf proberen de gegevens van het voertuig te achterhalen. In uw situatie zijn er getuigen die een kenteken en merk van de auto hebben genoteerd. U heeft aangifte gedaan bij de politie.

Bij materiële schade die is veroorzaakt door een onbekend gebleven motorvoertuig geldt een eigen risico. Is de schade lager dan het eigen risico dan krijgt u geen schadevergoeding.

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand dan raad ik aan om deze verzekering in te schakelen. Bent u niet verzekerd voor rechtsbijstand dan kunt u zelf een schadeverzoek indienen bij het Waarborgfonds. Op de website van het Waarborgfonds staat hoe u een schadeverzoek kunt indienen.

Meer informatie over het Waarborgfonds vindt u op onze website.