Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regels tweedehands caravan 750kg kopen in Duitsland

Vraag gesteld door op 23 juni 2021

In dit antwoord wordt ingegaan op een situatie waarbij het maximale laadvermogen 850kg is, maar wat zijn de regels als het maximaal laadvermogen 750kg is. Is het dan wel mogelijk om de witte kentekenplaat erop te doen, ermee op vakantie te gaan en naar Nederland te rijden? Is er nog een extra keuring nodig? Zijn er nog extra kosten die gemaakt moeten worden? Op de site van het RDW kon ik geen antwoord vinden. Alvast bedankt voor het antwoord.

 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent voornemens om een aanhangwagen in Duitsland te kopen. De aanhangwagen heeft een maximum toegestane massa van <750kg. U wilt graag weten of u met witte kentekenplaten met deze aanhangwagen achter uw Nederlands gekentekende auto mag rijden. Ook wilt u graag weten of u nog aanvullende keuringen moet doen of de aanhangwagen formeel moet invoeren.

Typegoedkeuring
Als de aanhangwagen na 2012 voor het eerst in gebruik is genomen in Duitsland, dan moet de aanhangwagen beschikken over (EU) typegoedkeuring. Het is daarom van belang om te controleren of er typegoedkeuring is verkregen voor deze aanhangwagen. Het plaatje op de dissel van de aanhangwagen vermeldt deze goedkeuring en dit moet bij controle door douane of politie aanwezig en leesbaar zijn. Als de aanhangwagen ouder vóór 2012 is toegelaten hoeft er geen typegoedkeuring te zijn.

Invoeren en keuren
Voor aanhangwagens van <750 kg met typegoedkeuring of aanhangwagens tot 750 kg ouder dan 2012 gelden geen verdere keuringseisen en de aanhanger hoeft niet formeel ingevoerd te worden.

Witte plaat
Als u een witte kentekenplaat van het kenteken van het trekkend voertuig heeft of laat maken, kunt u deze witte platen op de aanhanger plaatsen. De aanhanger is vanaf het moment van aankoppelen meeverzekerd op uw Nederlandse autoverzekering. Het is wel van belang dat u een goedgekeurde NL sticker op de aanhangwagen aanbrengt en dat u ervoor zorgt dat de elektra kan worden aangesloten. Als uw auto een 13-polige stekker heeft en de aanhangwagen een 7-polige dan is het van belang dat u alvast een verloopstekker aanschaft.

Conclusie
U kunt in Duitsland een lichte aanhangwagen kopen en met deze aanhangwagen op vakantie. U hoeft de aanhanger niet te laten keuren of in te voeren, wel is het van belang om te controleren of de aanhanger typegoedkeuring heeft. Het is daarnaast van belang dat u naast de witte kentekenplaten een NL-sticker op de aanhanger plakt en dat u de aanhanger op de elektra kunt aansluiten. Ten slotte is het wel raadzaam om de bandenspanning en reminrichting te controleren, voordat u met de aanhanger de weg op gaat.