Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

rechten huurder plaats van chalet

Vraag gesteld door op 15 juli 2021

Ik wil een chalet plaatsen op Chaletpark De Eeke in Drenthe. Ze hanteren geen recron voorwaarden. Ik krijg het idee dat ik weinig rechtsbescherming heb als huurder van de kavel. Is dat juist (dan doe ik het uiteraard niet). Ze hebben wel een reglement/huurovereenkomst. Graag uw mening

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U overweegt een chalet te plaatsen op een recreatiepark. Het park is niet aangesloten bij de Recron. U vraagt wat uw rechten eigenlijk zijn als huurder.

Het is vooral belangrijk om rekening te houden met het feit dat u iets plaatst op de grond van een ander. Alleen het chalet is van u. Verder bent u voor heel veel dingen afhankelijk van het beleid van de parkeigenaar. De voorwaarden die gelden en ook het campingreglement zijn daarbij van groot belang. De wet geeft u namelijk weinig bescherming als huurder op een recreatiepark.

Zaken die van belang zijn om na te gaan zijn bijvoorbeeld:

  • kunt u verkopen met behoud van de plaats?
  • mag u zelf het chalet onderverhuren?
  • wordt de overeenkomst elk jaar verlengd?
  • wat gebeurd er in geval van bijvoorbeeld verkoop van het park of herstructurering?

En zo zijn er nog veel zaken die vooraf goed zijn om te weten.

Niet alles is natuurlijk vooraf altijd goed te regelen. Ook in geval van een Recron aangesloten camping kunnen geschillen ontstaan en kan de camping verkocht worden. In dat geval zijn er echter wel voorwaarden waar u op terug kunt vallen en is er een Geschillencommissie waar u terecht kunt. Dat geeft wel meer zekerheid.

Over dit onderwerp hebben wij recent een video gemaakt. Het is goed om deze te bekijken. Verder raad ik u aan om navraag te doen op de camping zelf, bijvoorbeeld over de vraag hoe het reilen en zeilen is en of er zaken spelen die u als mogelijke koper zou willen of moeten weten. U kunt dat ook vragen aan andere huurders op de camping. Die weten hoe het er op de camping aan toe gaat.

Vakantiehuisjes: waar moet je op letten | Mag ik een hulplijn inzetten? | ANWB Experts - YouTube