Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recht op dieselgate / sjoemelsoftware vergoeding?

Vraag gesteld door op 13 juli 2021

Ik heb voordat de dieselgate bekend werd een nieuwe Skoda Fabia gekocht, die later de sjoemelsoftware bleek de bevatten. Inmiddels heb ik de auto verkocht. Naar het zich aanzien wordt vandaag duidelijk dat eigenaars recht hebben op 3000 euro. Ik heb mezelf nooit aangesloten bij een claimclub. Geldt de schadevergoeding ook voor mij?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt vóór het bekend worden van dieselgate een nieuwe Skoda Fabia gekocht met de sjoemelsoftware. U hebt de auto inmiddels verkocht. U hebt zich niet aangesloten bij een claimclub. Naar aanleiding van uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 14 juli 2021 vraagt u zich af of u ook in aanmerking komt voor de vergoeding van € 3.000.

U kunt in aanmerking komen voor de vergoeding van € 3.000, als uw Skoda Fabia tussen 2008 tot en met 18 september 2015 in het verkeer is gebracht. U moet de auto hebben gekocht bij één van de in de procedure betrokken autodealers.

Verklaring voor recht
In de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam is een aantal ‘verklaringen van recht’ toegewezen. Daaronder dat bezitters van een nieuwe auto recht hebben op een bedrag van € 3.000; voor een tweedehands auto is dat € 1.500. In het vonnis worden echter geen veroordelingen tot betaling gedaan. Het gaat dus niet om uitspraak waarmee een recht op vergoeding kan worden afgedwongen.

Collectieve aanpak
In een vervolgprocedure (nodig schadevergoeding of prijsvermindering te verkrijgen) kan een autobezitter met sjoemelsoftware zich wel op deze ‘verklaringen van recht’ beroepen. De rechter geeft aan dat, gezien het aantal autobezitters dat bij deze zaak betrokken is, een collectieve aanpak voor zo’n vervolgprocedure de voorkeur heeft. Op grond van de wet kan Car Claim overleggen met de betrokken autofabrikanten en autodealers over een overeenkomst tot schadevergoeding/prijsvermindering te sluiten.

Als u zich niet bij de Stichting Car Claim Volkswagen hebt aangesloten, is het mogelijk om dit alsnog te doen door een participatie-overeenkomst te sluiten. Meer informatie kunt u op de website van de Stichting Car Claim vinden.    

De uitspraak van de Rechtbank Amsterdam is te lezen op rechtspraak.nl.