Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie deursloten

Vraag gesteld door op 15 juli 2021

Ik heb mijn Citroën aircross c3 voor de gratis zomerinspectie bij de garage gehad. Aangegeven dat de portieren niet altijd op de hand reageren. Bij de garage is naar voren gekomen dat er een tijdelijke storingsmelding aanwezig is met foutcode B1728-13 circuit handgreep portier. Oplossing zou zijn om linker en rechter voorportierslot te vervangen. Kosten € 450,00 waarvan de garage uit coulance 30% korting geeft.
Mijn vraag aan u: mag dit voorkomen bij een nieuw gekochte auto van november 2017 en kan ik aanspraak maken op de wettelijke garantie?  De garantietermijn was 2 jaar.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent in het bezit van een Citroën aircross C3, bouwjaar 2017. De portieren reageren niet altijd op de hand en de garage heeft geconstateerd dat het linker en rechter voorportierslot vervangen zou moeten worden. De kosten zijn € 450 en de garage wil uit coulance 30% korting geven. Uw vraag is of u aanspraak kunt maken op wettelijke garantie.

Wettelijke garantie en conformiteit
Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijke auto. Dat wil zeggen dat deze geschikt is voor normaal gebruik. Kunt u aantonen dat de auto niet de eigenschappen heeft die u op grond van de overeenkomst mocht verwachten dan kunt u van de verkoper herstel of vervanging eisen. Dat is geregeld in artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek. Welke eigenschappen u mag verwachten van een auto is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de auto.


Conclusie
Uw auto is nu 5 jaar oud en dan mag u niet verwachten dat een onderdeel altijd kosteloos wordt vervangen. Ervan uitgaande dat u van een portierslot mag verwachten dat dit zeker 10 jaar moeiteloos mee moet gaan, is een korting van 30% wel aan de magere kant. Ik raad u aan om de garage voor te stellen om de kosten gelijk te verdelen.

Meer informatie: 
https://www.anwb.nl/juridisch-advies/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/klachten-na-aankoop