Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietser achter de auto. Auto slaat af, fietser voorrang

Vraag gesteld door J. Bastin op 1 juni 2021

Vandaag bevond ik mij in een situatie waarvan de andere weggebruiker beweerde dat ik fout zat. Ik reed op een rechte weg en wilde afslaan een oprit op, ik gaf ruim van tevoren mijn richting. Terwijl dat ik afsloeg werd er geroepen. Er had in de tijd dat ik aan het afremmen was voor mijn afslag een fietser tussen de stoep en mijn auto gezet. Welke beweerde dat hij voorrang had, omdat hij rechtdoor ging en ik af sloeg. Terwijl deze persoon dus achter mij fietste. Je hoeft toch geen voorrang te geven aan een fietser die achter je rijd op het moment dat je een oprit op rijd?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over een verkeerssituatie. U reed met uw auto en wilde rechts afslaan naar een oprit. Toen u daadwerkelijk de oprit wilde oprijden werd u door een fietser op zijn aanwezigheid gewezen. U wilt graag weten of u de fietser in dit geval voorrang moest verlenen of dat de fietser die achter u reed toen u uw manoeuvre startte had moeten wachten tot u de oprit had bereikt.

Afslaan
Op grond van art. 18 lid 1 RVV 1990 moeten bestuurder het overige verkeer dat zich op dezelfde weg bevind voor laten gaan als zij willen afslaan. Dit geldt voor tegemoetkomend verkeer op dezelfde weg, voor het verkeer naast de bestuurder en voor het verkeer link of rechts dicht achter de bestuurder. Afhankelijk van de afstand tussen uw voertuig en de fietser had u de fietser in dit geval dus voorrang moeten verlenen.   

Bijzondere manoeuvre
Op grond van art. 54 RVV 1900 kwalificeert het 'van een weg een inrit oprijden' als een bijzondere manoeuvre. Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren moeten al het overige verkeer voor laten gaan.

Verkeer
Op grond van art. 1 RVV 1990 is de definitie van verkeer: alle weggebruikers. Daar waar het RVV 1990 voorschrijft dat men voorrang moet verlenen aan al het overige verkeer, moet dus voorrang worden verleend aan alle weggebruikers inclusief fietsers en voetgangers.

Conclusie
In de door u geschetste situatie had u de fietser voor moeten laten gaan. Ook als de fietser bij de aanvang van uw manoeuvre nog ver achter u reed, had u de fietser voor moeten laten gaan, omdat er sprake was van het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre. Voor verdere informatie over de verkeersregels in Nederland, verwijs ik u graag naar onze website.