Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E achter B

Vraag gesteld door op 8 juni 2021

Wij willen graag zekerheid hebben over het benodigde rijbewijs als wij met onze SEAT een caravan trekken.
Wij hebben al sinds 1995 een rijbewijs B.
Is E verplicht?

Auto: ***
SEAT Altea XL FL 1.8 118 KW / 160 pk TSI DSG
techn massa 2069 kg
massa rijklaar 1525 kg
max geremd AHW 1400 kg
max ongeremd AHW 750 kg

Caravan: WF-VZ-20
1-assige middenas
Merk: Dethleffs
Type: EG2
Massa rijklaar en ledig voertuig 960 kg
Max. massa 1220 kg
Laadvermogen 260 kg
Max aslast 1300 kg

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u de door u genoemde voertuigcombinatie mag besturen als houder van het B-rijbewijs.

Rijbewijs B
De houder van een rijbewijs categorie B mag een personenauto besturen waarvan de toegestane massa niet meer 3500 kg is en dat zitplaats biedt aan maximaal 8 personen (zonder de bestuurder). Het trekkende voertuig mag vervolgens een aanhangwagen trekken van maximaal 750 kg. Ook is het toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken dan 750 kg onder de voorwaarde dat het totaalgewicht van de combinatie dan maximaal 3500 kg is.

Voertuigcombinatie
Bij het berekenen van het gewicht van de aanhangwagen en van het trekkend voertuig wordt steeds uitgegaan van de maximum toegestane massa volgens het kenteken, dat is het leeg gewicht van het voertuig + het laadvermogen. De maximum toegestane massa van het trekkende voertuig is 2069 kg, de maximum toegestane massa van de aanhangwagen/caravan is 1220 kg. De voertuigcombinatie heeft zodoende een maximum toegestane massa van 3289 kg.

Maximum gewicht aanhangwagen
Uit het kenteken van het trekkende voertuig blijkt ook een maximum gewicht dat gekoppeld mag worden. Uit het kentekenregister blijkt tot welk gewicht het specifieke voertuig maximaal mag trekken (geremd en ongeremd). Het werkelijk gewicht van de aanhangwagen mag nooit zwaarder zijn dan het gewicht dat maximaal getrokken mag worden door het trekkende voertuig. Het trekkend voertuig mag een geremde aanhangwagen tot 1400 kg trekken.

Veilige combinatie
Naast de eisen aan de bestuurder van een voertuigcombinatie (welke combinatie mag de houder van het rijbewijs B, besturen) en de eisen aan het voertuig (welke gewicht mag maximaal gekoppeld worden) is het ook belangrijk dat met de combinatie veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen. Het totaal gewicht van een voertuigcombinatie zou zo verdeeld moeten worden dat de aanhangwagen altijd minder zwaar is dan het trekkende voertuig. Het is raadzaam om maximaal 75% van het totale gewicht van de combinatie in het trekkend voertuig te vervoeren.

Conclusie
De houder van het rijbewijs categorie B mag deze voertuigcombinatie besturen, de rijbewijscategorie BE of B+ is niet nodig. Het trekkend voertuig is geschikt om de betreffende caravan te trekken en mits het gewicht volgens de 75%-regel verdeeld wordt is er sprake van een veilige combinatie.