Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Canta2, hulpbrug

Vraag gesteld door op 23 mei 2021

Ik heb een canta2 en vroeg me af of ik ook de fiets voetgangers hulpbrug in Amsterdam zoals die naast de Bullebak sluis is gekomen  ook mag nemen. Nu wordt de Westerdoksluis brug 314 verstevigd en de naast de brug heb je de fiets voetgangers Han Lammersbrug. Mag ik deze 2 bruggen wel nemen met me canta2. Nu  had ik ook een 3e vraag als ik de bos en lommerweg neem en de haarlemmerweg richting centrum mag ik dan op de auto weg. Het fietspad versmald van twee naar een ik kom daar veel bak-fietsen tegen die eigenlijk aan de anderekant van de weg horen dus tegenliggers. Daarom wou ik dan de haarlemmerweg  vanaf bos en lommer richting centrum nemen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u met uw Canta2 gebruik mag maken van een fiets-voetgangershulpbrug. Ook wilt u graag weten of u gebruik mag maken van de rijbaan op de Haarlemmerweg in Amsterdam vanaf Bos en Lommer richting Centrum.

Gehandicaptenvoertuig
De Canta2 kwalificeert als een (gesloten) gehandicaptenvoertuig. Bestuurders van gehandicaptenvoertuigen mogen zelf bepalen welk wegonderdeel zij gebruiken.

Voetgangers(hulp)brug
De fiets- voetgangers(hulp)brug, kwalificeert als fiets- en/of voetpad. Als bestuurder van de Canta2 mag u gebruik maken van zowel het voet- als het fietspad. U mag zodoende gebruik maken van de door u genoemde fiets- en voetgangers(hulp)bruggen.

Rijbaan
Als bestuurder van een gehandicaptenvoertuig mag u de rijbaan gebruiken, tenzij er een verbod geldt. Op de Haarlemmerweg vanaf Bos en Lommer richting het Centrum geldt er vanaf de kruising met de Seineweg (s103) een geslotenverklaring middels verkeersbord C9. Dit verkeersbord betekend dat de weg gesloten is voor o.a. gehandicaptenvoertuigen. Vanaf dit kruispunt mag u met uw Canta2 geen gebruik meer maken van de Haarlemmerweg.

Conclusie
De Canta2 kwalificeert als (gesloten) gehandicaptenvoertuig. Met een gehandicaptenvoertuig mag u gebruik maken van de stoep, het voetpad, het fiets/bromfietspad en de rijbaan. U mag zelf beslissen welk wegonderdeel u wilt gebruiken. U mag met een gehandicaptenvoertuig fiets- voetgangers(hulp)bruggen gebruiken. U mag ook de rijbaan gebruiken als u dat wilt. Voor de Haarlemmerweg richting centrum geldt dat vanaf de kruising met de Seineweg de Haarlemmerweg gesloten is voor o.a. gehandicaptenvoertuigen. U mag vanaf deze kruising de Haarlemmerweg niet gebruiken met uw Canta2.