Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandschade

Vraag gesteld door P. Korver op 20 juli 2021

Afgelopen weekend hebben we brand gehad in ons vakantiehuisje. Gelukkig is iedereen ongedeerd. Het huisje werd aan ons verhuurd door een vakantiepark. Het huisje had wel een particuliere eigenaar. Degene die het huisje boekte heeft fbto als verzekeraar.Vraag: is brandschade altijd gedekt? De conusmetenbond zegt van wel, maar fbto zegt  dat dit niet het geval  is, (  kleine letters). In geval dat t wel gedekt is,  kan  ook een verzekering van een ander  mede-recreant door ons  gevraagd worden mee te betalen, zodat de kosten verdeeld kunnen worden?
Zodat niet alleen 1 verzekering de kosten dekt?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft brand gehad in het door u gehuurde vakantiehuisje. U vraagt of de schade die hierdoor is ontstaan, gedekt is onder de verzekering. Als dat zo is, wilt u weten of de verzekering van mede-recreant ook de schade (gedeeltelijk) moet vergoeden.

Of de brandschade onder een verzekeringsdekking is afhankelijk van het soort verzekering waarop een beroep wordt gedaan. Ook is van belang hoe de brand is ontstaan.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren
In principe bent u aansprakelijk voor de schade die in of aan het gehuurde vakantiehuisje is ontstaan. Wanneer de brandschade door uw schuld is ontstaan, kunt u in de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering nagaan of de schade onder de dekking valt. Is dat het geval, dan zal de verzekeraar de schade vergoeden.

Inboedel- of opstalverzekering
Of brandschade aan een gehuurd huisje onder de dekking van de eigen inboedelverzekering valt, is te lezen in de polisvoorwaarden.

Mogelijk heeft de eigenaar of verhuurder een eigen inboedel en/of opstalverzekering en kan hij de schade claimen op deze verzekering(en). Een eventueel eigen risico zal u dan aan de eigenaar of verhuurder moeten vergoeden. Bespreekt u dit met de eigenaar of verhuurder.

Mede-recreant aansprakelijk
Wanneer ook de mede-recreant een verwijt kan worden gemaakt, kan hij ook aansprakelijk worden gesteld. Hij kan zijn aansprakelijkheidsverzekering aanspreken.
In het algemeen zullen verzekeraars onderling betalen welk percentage van de schade zij moeten vergoeden.  

Ik raad u aan contact op te nemen met uw verzekeraar om een en ander na te vragen.