Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete van NIVI uit Italië van 2016

Vraag gesteld door R. Knol op 17 mei 2021

Onlangs ontving ik een boete uit 2016 voor het niet voldoen van de tol bij het tolpoortje op de snelweg. (de slagboom stond open en accepteerde mijn kaartje niet) Het oorspronkelijke bedrag (dat ik best wil betalen) bedraagd €. 10,91 en is nu verhoogd naar €. 35,41
Kan het dat ze na zo een lange tijd alsnog met deze voordering komen ?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Onlangs ontving u van NIVI een boete uit 2016 voor het niet betalen van de tol bij een tolpoort op de snelweg in Italië. Het oorspronkelijke bedrag van € 10,91 is verhoogd naar € 35,41. Uw vraag is of dit na zo lange tijd nog kan worden gevorderd.

Meerdere leden hebben ons laten weten dat zij een vergelijkbaar bericht hebben ontvangen van NIVI. Meestal gaat het, net als bij u, om tol die in 2016/2017 niet betaald zou zijn. Ook wordt wettelijke rente en incassokosten in rekening gebracht. Wij hebben contact opgenomen met NIVI en onderzocht wat uw rechtspositie is en wat u in dit geval kunt doen.

Tol, incasso en rente 
Voor het gebruik van bijna alle Italiaanse snelwegen moet tol worden betaald. Wordt de tolweg gebruikt zonder de verschuldigde tol direct te voldoen bij het tolhuisje, dan kunt u binnen 15 dagen na het gebruik van de tolweg bij een Punto Blu-service punt alsnog de verschuldigde tol betalen. 

Maakt u van deze betaalmogelijkheid geen gebruik dan bent u in verzuim. Dat betekent dat naast het verschuldigde tolbedrag ook rente en incassokosten in rekening worden gebracht. Dit zijn vaste bedragen. Het maakt voor de hoogte van deze kosten dus niet uit of u de naheffing snel ontvangt of, zoals in uw geval, na lange tijd.

Bij het betaalpunt van de tolweg gaan de slagbomen verplicht na een bepaalde tijd open. Ook als de betaling niet is gelukt. Op dat moment wordt wel een ticket uitgeprint, 'mancato paramento', waarop staat aangegeven 'unpaid tol'.

Op dit ticket staat aangegeven hoe u alsnog, zonder bijkomende kosten, het tolbedrag binnen 15 dagen kunt betalen. Helaas wordt in de praktijk soms doorgereden zonder dat dit ticket wordt opgemerkt.

Verjaring en incasso
De incasso door NIVI in opdracht van de Italiaanse tolwegexploitant is gebruikelijk. Het betreft hier een civiele vordering. De verjaringstermijn is 10 jaar. Als u niet op tijd betaalt kan de vordering naar de politie worden gestuurd. Op dat moment kunt u naast de vordering ook een boete opgelegd krijgen. Deze boete licht tussen 85 en 338 euro.

Bezwaar maken
Het heeft alleen zin om bezwaar te maken als u kunt bewijzen dat de naheffing ten onrechte is verstuurd. Bijvoorbeeld: als u wel heeft betaald, u niet ter plaatse bent geweest, een verkeerd bedrag wordt berekend of u slechts een deel van het traject heeft afgelegd. Dit moet u dan wel kunnen aantonen. Bijvoorbeeld door een bewijs van een hotelovernachting.

Conclusie 
In uw geval heeft u gebruik gemaakt van de tolweg, en er is niet voor betaald. Nu heeft u een naheffing ontvangen, vermeerderd met kosten. De vordering is nog niet verjaard zodat NIVI dit van u kan vorderen. Daarom raad ik aan om op het betaalverzoek in te gaan om onnodig hogere kosten te voorkomen.