Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltjes na botsing

Vraag gesteld door op 3 juni 2021

Vorige week had ik een aanrijding. Een andere persoon is tegen mij aangereden terwijl ik stilstond. Mijn kinderen zaten achterin hun autostoeltjes. De werking van autostoeltjes vermindert na een botsing. Ik heb begrepen dat deze dan vergoed moeten worden door de autoverzekering. Echter maken zij er geen woord aan vuil en worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Hoe zit dit precies? Moeten de stoeltjes worden vergoed?  En welke partij moet ik hiervoor benaderen?  Mijn eigen verzekering?  Of die van de ander (de ander heeft de botsing veroorzaakt).

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Vorige week was u betrokken bij een aanrijding. Nu is het advies om na een botsing de autostoeltjes te vervangen. Uw vraag is wie de autostoeltjes moet vergoeden. Uw autoverzekeraar is hier niet duidelijk over.

Verzekering
Of uw autoverzekeraar de autostoeltjes vergoedt na een aanrijding hangt af van welke verzekering u heeft afgesloten. Bent u alleen verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) dan valt dat niet onder de dekking. Bij een cascoverzekering hangt het van de voorwaarden af of losse accessoires, zoals autostoeltjes, zijn meeverzekerd. U kunt dit in uw polisvoorwaarden nazoeken.

Aansprakelijkheid
Is iemand anders aansprakelijk voor de aanrijding dan kunt u dit ook als schade verhalen op de tegenpartij. De leeftijd van het autostoeltje speelt hierin een rol en u moet er rekening mee houden dat er een afschrijving op de aanschafprijs plaatsvindt.

Het is aan te raden om het autostoeltje gelijk als schade aan te geven zodat de expert, die de autoschade beoordeelt, deze schade ook gelijk kan opnemen.