Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto lenen in buitenland

Vraag gesteld door op 24 mei 2021

Mag ik in Italië met een geleende auto (geen huur) met Italiaans kenteken rijden?
Moet ik hiervoor iets extra regelen zoals een verzekering o.i.d.?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt in Italië met een geleende auto (met Italiaanse kenteken) rijden. U vraagt of dat mag.

Ja, dat mag. Met een Italiaanse kenteken rijden is feitelijk alleen een probleem als u (in Nederland woont en) met die auto in Nederland zou rijden. Wel kunt u in dat geval een ‘Vrijstelling bij kort gebruik’ aanvragen. Maar buiten Nederland is het dus geen probleem.

Goede afspraken maken
Als u de auto van iemand anders leent, is het wel belangrijk om goede afspraken te maken over bepaalde zaken. Als gebruiker bent u verplicht zorgvuldig met het geleende om te gaan en het geleende in dezelfde staat terug te brengen als waarin u de auto ontving. Het kan gebeuren dat er schade ontstaat, of er is een reparatie nodig. Ook kunnen er na uw reis boetes op de mat vallen van de eigenaar. Het is verstandig hier vooraf afspraken over te maken.

Voor wat betreft de verzekering is het aan te raden om na te gaan of de verzekering dekking geeft als u de bestuurder bent. Wellicht moet de Italiaanse eigenaar de verzekering op de hoogte stellen van het feit dat u de auto voor een bepaalde tijd zult besturen. En wellicht is het handig de Italiaanse eigenaar een schriftelijke verklaring te laten opstellen waarin hij te kennen geeft het voertuig aan u uitgeleend te hebben.

Meer informatie over auto (uit)lenen vindt u op onze website.