Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid bij laden van auto op trailer

Vraag gesteld door op 23 mei 2021

Als ik mijn auto laat vervoeren door een transport bedrijf op een autotrailer. En deze mij zelf de auto erop laat rijden, en de auto zou vervolgens doorrollen, van de trailer afrollen en met zijn neus tegen het trekkend voertuig aan komen. Wie is er dan aansprakelijk/schuldig?
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de aansprakelijkheid van een transportbedrijf voor eventuele schade aan uw auto.

Als een transportbedrijf uw auto vervoert is het bedrijf verantwoordelijk voor een zorgvuldige uitvoering van het transport. U kunt het bedrijf aanspreken voor ontstane schade als het bedrijf hier ook aansprakelijk voor is. Mocht er tijdens het transport iets gebeuren dat verwijtbaar is, bijvoorbeeld verwijtbaar onzorgvuldig handelen, dan kunt u het transportbedrijf voor de schade die is ontstaan aanspreken.

Het is wel aan u om aan te tonen dat de schade tijdens het transport is ontstaan. Maakt u dus vooraf een rapport op of maakt u foto's van de auto op het moment dat u de auto op transport zet. U zult namelijk moeten aantonen dat de schade tijdens het transport is ontstaan. Vervolgens moet het ontstaan van de schade ook verwijtbaar zijn. Er zal dus ook duidelijk moeten worden hoe de schade is ontstaan.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website: Aansprakelijkheid - ANWB.