Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid aanrijding

Vraag gesteld door op 5 mei 2021

Op parkeerterrein winkel: bezig met achteruit in gaan parkeren naast al geparkeerde auto. Ik was nog niet in het vak. Een andere auto uit een paar vakken verder rijdt weg, komt aangereden, voor grootste deel van zijn auto over lege parkeer-vakken en een klein deel over het rijgedeelte. Deze auto wil mij achterlangs passeren. Dit kon toch niet, omdat er nog een andere stilstaande auto staat. Gevolg: kleine botsing. Wie is aansprakelijk? De achteruitrijder, of de bestuurder die over lege parkeervakken rijdt?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U was bezig met het achteruit inparkeren, uw tegenpartij kwam gedeeltelijk over lege parkeervakken en gedeeltelijk over de rijbaan en reed u aan. U vraagt wie aansprakelijk is.

Schadevergoeding
Het uitgangspunt in het aansprakelijkheidsrecht is dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij men kan bewijzen dat een ander aansprakelijk is voor de schade.

Parkeerschade
U hebt beiden een bijzondere manoeuvre uitgevoerd (artikel 54 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV)). In dat geval is het vaak afhankelijk van de fouten die over en weer zijn gemaakt, wie aansprakelijk is. In zo’n geval is er vrij snel sprake van schulddeling, tenzij u kunt bewijzen dat u geen schuld hebt aan de aanrijding. Slaagt u niet in dat bewijs, dan blijft in ieder geval een deel van de schade voor uw rekening.

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft, dan kunt die inschakelen.

Voor meer informatie over aansprakelijkheid verwijs ik u naar onze website.