Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke eisen mag je stellen bij vervangen?

Vraag gesteld door op 25 maart 2021

Onlangs heb ik een Kia Picanto gekocht met garantie, maar moest 3 keer terug naar de garage omdat de auto veel problemen had. Deze zijn tot nog toe niet afdoende opgelost. De garage biedt mij nu een auto aan ter vervanging. Daar moet ik dan 1500 euro extra voor betalen. Behalve het grote extra bedrag (dat ik niet heb) is de kleur afschuwelijk, heeft deze auto geen airco (de oorspronkelijke auto wel) en heb ik een nieuwe audio in de oude auto gezet die niet is over te zetten naar de nieuwe auto. Mijn vraag is: Waaraan moet een auto "ter vervanging" aan voldoen? Ik moet er toch redelijk tevreden mee kunnen zijn. Of kan ik nu toch de koopovereenkomst ontbinden?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt waar een vervangende auto aan moet voldoen als de huidige auto niet voldoet aan de verwachtingen.

Auto met gebreken
Wanneer u een auto koopt en daar gebreken aan blijken te zijn dan is deze auto mogelijk non-conform. Dat wil zeggen dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u er van mocht hebben. Als de auto non-conform is dan moet de verkoper de auto herstellen. Indien dit blijvend onmogelijk is dan kunt u om vervanging vragen of de koop ontbinden indien vervanging te duur of onmogelijk is.

Vervanging
Bij vervanging gaat het om een gelijkwaardig product. Dus een auto van het zelfde merk, type, bouwjaar en nagenoeg gelijke kilometerstand. Uit uw vraag begrijp ik dat de auto die de garage als vervanging wil aanbieden voor u geen optie is. Gezien het bedrag dat u bij moet betalen en de opties die niet gelijkwaardig zijn aan de Kia Picanto. U kunt in zo'n geval de koopovereenkomst ontbinden.

Ontbinding
Indien u de koopovereenkomst wilt ontbinden moet u eerst de verkoper schriftelijk in gebreke stellen. In de brief geeft u de verkoper de laatste kans om de gebreken te herstellen. En hierin geeft u aan dat als dit niet kan dat u dan de overeenkomst ontbind. Ontbinding van de koopovereenkomst betekent dat de verkoper de koopprijs terug betaalt en u het voertuig terug levert aan de verkoper.

U kunt hiervoor gebruik maken van ons stappenplan en onze modelbrief.