Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weg toegestaan voor brommobiel

Vraag gesteld door op 25 maart 2021

Gisteren werd mijn moeder aangehouden (en ze kreeg een bekeuring) met haar brommobiel door de politie op een provinciale weg. Volgens de agent mocht zij daar niet rijden aangezien er een verbodsbord met daarop een fiets en een bromfiets staat. Volgens ons mag zij daar wel degelijk rijden en zijn alleen wegen waar een verbodsbord met een trekker, fiets en bromfiets verboden voor brommobielen (en uiteraard auto- en snelwegen). Graag zou ik weten hoe het echt zit?

PS mijn moeder is zelf ook lid van de ANWB alleen stel ik de vraag hier aangezien zij zelf niet zo handig met de computer is.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw moeder werd onlangs bekeurd voor het rijden op de provinciale weg met haar brommobiel. Naar uw mening geldt er na het passeren van het verkeersbord C15 geen verbod voor bestuurders van een brommobiel. U wilt graag weten of het is toegestaan om op de betreffende provinciale weg te rijden met brommobiel.

Brommobiel
Blijkens de begripsbepalingen van het RVV 1990 (artikel 1) is een brommobiel een bromfiets op meer dan twee wielen, die is voorzien van een carrosserie. De brommobiel kwalificeert zodoende als een bromfiets.

Geen bromfiets tenzij
Op grond van artikel 2a RVV 1990 gelden voor brommobielen de regels van motorvoertuigen in plaats van de regels voor bromfietsen, tenzij dit anders is bepaald. Met betrekking tot de toegang tot wegen voor brommobielen geldt geen afwijkende regeling voor brommobielen.

Gehandicaptenvoertuig
Afhankelijk van de uitvoering van het voertuig, kan het voertuig kwalificeren als gehandicaptenvoertuig. Als een voertuig geen bromfiets is, maar is ingericht voor het vervoer van een gehandicapten en indien uitgevoerd met een motor waarvan de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer is dan 45 km/u, dan kwalificeert dit voertuig als gehandicapten voertuig.

Provinciale weg
Op wegen buiten de bebouwde kom geldt in beginsel geen verbod op het gebruik van een bromfiets of gehandicaptenvoertuig. Het is niet toegestaan om met een dergelijk voertuig gebruik te maken van auto(snel)wegen. Voor het gebruik van autosnelwegen moet een voertuig ten minste 60 km/u mogen en kunnen rijden en op autowegen ten minste 50 km/u.

Verkeersbord C15
De betekenis van verkeersbord C15 is: gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.  

Conclusie
In principe mag een brommobiel rijden op wegen buiten de bebouwde kom. Als een weg middels verkeersbord C15 gesloten is voor (brom)fietsen en gehandicaptenvoertuigen, dan is het toegestaan om op deze weg met een brommobiel te rijden, tenzij de brommobiel is ingericht voor het vervoer van gehandicapten. Als een weg gesloten is middels verkeersbord C9 dan geldt o.a. een expliciet verbod voor brommobielen en mag een brommobiel niet op deze weg rijden.  

Voor meer informatie over verkeersregels in Nederland, verwijs ik u graag naar onze website.