Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkeursrecht park bij verkoop chalet

Vraag gesteld door op 25 maart 2021

Ik heb een chalet op een vakantiepark en bij aankoop bestond de mogelijkheid om de kavel te huren (via Recon vaste jaarplaats) of via een overeenkomst met het park voor afkoop van onder-onder erfpacht. Bij die overeenkomt tot afkoop erfpacht horen algemene bepalingen. In deze algemene bepalingen is opgenomen dat bij verkoop van het chalet het park voorkeursrecht heeft. Omdat ik koos voor huurkavel (Recron) heb ik deze algemene bepalingen niet getekend. Nu wil ik verkopen en wordt ik door het park verplicht om het chalet aan hen aan te bieden ivm het voorkeursrecht. Kan dit zomaar en op grond waarvan dan? Ik heb daar nooit ergens voor getekend.

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U heeft een vraag over de verkoop van uw chalet op een vakantiepark.

Indien u alleen het chalet wilt verkopen, dus zonder standplaats, dan mag dit aan iedereen. De campingeigenaar heeft hier niets over te zeggen, behalve dat hij voorwaarden kan stellen met betrekking tot het weghalen van de stacaravan. Bijvoorbeeld door wie en wanneer de stacaravan weggehaald mag worden. Soms is dat niet mogelijk omdat het chalet steen voor steen of plank voor plank is gebouwd.

Indien u dan uw chalet wilt verkopen met behoud van standplaats dan mag de ondernemer daar eisen aan stellen. Deze regels moeten vooraf aan u kenbaar zijn gemaakt. Ik raad u aan de reglementen met betrekking tot verkoop kampeermiddelen er op na te slaan. Indien u er samen met de ondernemer niet uitkomt dan kunt u uw klacht kenbaar maken bij de Geschillen commissie Recreatie.

Meer hierover leest u op onze pagina over het kopen en verkopen van kampeermiddelen.