Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade door garage

Vraag gesteld door H. Smeets op 21 april 2021

Onlangs (maart ‘21) heb ik een tweede handsauto gekocht bij de garage (Toyotadealer). Deze (Bovag-)garage heeft gisteren een proefrit gemaakt met mijn auto (Toyota Auris hybrid TS 2015) en tijdens die rit een paal geraakt linksachter, ter hoogte van het achterportier en de vuldop. De garage gaat deze schade herstellen, maar ik zit met de vraag wat dit met de waarde en de betrouwbaarheid van de auto doet. Is dit nu een schade-auto? En wat adviseert u mij?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Tijdens een proefrit met uw auto door een BOVAG-garage is schade ontstaan vlakbij de vuldop. De garagist heeft toegezegd de schade te herstellen. U wilt graag weten of deze schade gevolgen heeft voor de waarde en betrouwbaarheid van uw auto.

Gevolgen schadeverleden
Het uitgangspunt bij iedere vorm van schade is dat een schadeverleden na deugdelijk herstel, geen invloed heeft op de waarde. In uitzonderingssituaties kan een zogenoemd schadeverleden wel een negatieve invloed hebben op de waarde. Dit geldt voor bijzondere auto’s waarbij de prijs medebepaald wordt doordat alle onderdelen (nog) origineel zijn of bij auto’s tot 3 tot 4 jaar oud.

Schade
Er is sprake schade die ook na herstel van invloed kan zijn op de restwaarde, als het koetswerk dermate is gedeformeerd dat de verstevigingsbalken of de bodemplaat zijn vervangen of gerepareerd. Lakschade of deuken zijn mits deugdelijk hersteld niet van enige invloed op restwaarde of betrouwbaarheid.

Conclusie
Zolang er sprake is van deugdelijk en duurzaam herstel door het BOVAG-bedrijf heeft de schade na herstel mijns inziens geen invloed op restwaarde of betrouwbaarheid. U kunt het herstel in principe door een bedrijf van uw keuze laten uitvoeren, zodat u zeker bent van een deugdelijk en duurzaam herstel. Het garagebedrijf heeft schuld erkend, althans u heeft voldoende bewijsmiddelen om aan te kunnen tonen dat het BOVAG-bedrijf de schade heeft veroorzaakt en maakt zodoende aanspraak op schadevergoeding. Als u ervoor kiest het BOVAG-bedrijf dat de schade heeft veroorzaakt deze schade te laten herstellen, dan raad ik u aan om vooraf duidelijke afspraken te maken over de voorwaarden waaronder het herstel plaatsvindt.

Voor meer informatie over schade ontstaan tijdens een proefrit, verwijs ik u graag naar onze website.