Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechtsgeldigheid v.h. getekende aanrijdingsformulier

Vraag gesteld door H. Hofman op 23 april 2021

Bij kopstaartbotsing waren wij de middelste (partij b) wagen. A stond voor ons op de rotonde en wij er achter. C remt te laat en drukt b(wij) op de trekhaak van a. Op n rotonde dus c reed niet hard. Zo is t ook verklaart door a op t aanrijdformulier..getekend en ingevuld bij de verzekeringsagent op kantoor want die had kantoor om de hoek. C heeft ook aangegeven en getekend de andere dag dat a en b stil stonden en hij te laat remde en achterop reed bij b. Nu claimt verzekeraar NN dat er betwist wordt dat t doordrukken was en a en c nu hun verhaal bijstellen en ze nu wachten op die verklaringen? Wat kan ik hiermee alles netjes en zonder paniek of druk ingevuld en dan krijgen we dit? Wat kan ik hier mee...die papieren zijn toch rechtsgeldig en moeten toch doorslaggevend zijn en kunnen toch niet zomaar worden genegeerd of minder belangrijk worden geacht. Verneem graag.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U was als middelste auto (partij B) betrokken bij een aanrijding. Op een rotonde stond u stil achter een auto (partij A) en de auto achter u ( partij C) remde te laat, waardoor u werd aangereden en op uw voorganger werd geduwd. Er zijn twee aanrijdingsformulieren ingevuld en door beide partijen ondertekend. De aanleiding was op dat moment voor alle partijen duidelijk. Nu maakt de verzekering van partij C bezwaar en geeft aan dat partij A en C hun verhaal willen bijstellen. Uw vraag is of een ondertekend aanrijdingsformulier rechtsgeldig is.  

Rechtsgeldigheid aanrijdingsformulier
Het ingevulde en door beide partijen ondertekende aanrijdingsformulier wordt zeker als bewijs gebruikt. Het is rechtsgeldig. Het is wel mogelijk dat bij thuiskomst blijkt dat er iets niet juist is ingevuld en dat dit wordt herroepen. Hiervoor moet je dan wel bewijs aandragen.

In uw situatie zou het kunnen zijn dat partij C achteraf iets anders verklaart. En als partij A het hiermee eens is dan wordt dit als bewijs gezien.

Wat kunt u doen?
U zou contact kunnen opnemen met partij A en vragen of de bewering van de verzekering klopt. Immers partij A wint of verliest er niets mee om iets anders te beweren, want partij A krijgt hoe dan ook zijn schade uitgekeerd.

Zijn er nog andere getuigen van de aanrijding? Dit kan ook een inzittende in uw auto zijn. Is dit zo dan kunt u deze als getuige aandragen. Maak bezwaar tegen het standpunt van de verzekering en stuur hierbij een verklaring van de getuige mee.

Rechtsbijstand
Bent u verzekerd voor rechtsbijstand of heeft u bij uw autoverzekering een verhaalbijstand meeverzekerd, schakel deze verzekering dan in.

Meer informatie:
Aansprakelijkheid - ANWB