Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onkosten igv fabrieksfout

Vraag gesteld door H. de Vries op 5 april 2021

Auto Nissan Qashqai van 25-11-2015. Tekna-versie met automatische transmissie. Op 2 april  is gebleken dat de automatische transmissie kapot is en vervangen zal moeten worden: kostenraming € 7000. Wellicht mogelijk 50% korting vanuit Japan, maar dan nog minimaal € 4000 onkosten. Garantietermijn is nu 4 maanden verstreken. Auto heeft 64.500 km gereden en is 100% onder controle van garage geweest. Fabrieksfout lijk mij overduidelijk, er zijn nooit indicaties vooraf geweest. Kan ik kosteloos herstel eisen? Zijn er andere adviezen? Gaarne uw commentaar.
PS Ik heb heb een rechtshulpverzekering.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto uit 2015. Nu is de automatische versnellingsbak stuk. Deze moet vervangen worden. De garantie is net verstreken. U vraagt wat uw rechten zijn.

Wettelijke garantie
Als de garantie is verstreken kunt u nog wel een beroep doen op de wet. U mag als consument namelijk redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te eerder u rekening moet houden met gebreken.

Het gebrek moet bij levering al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door eigen gebruik of verkeerd gebruik kan zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek later, dan moet u in ieder geval aannemelijk maken dat de auto normaal is gebruikt en goed is onderhouden. 

In uw geval betreft het een auto van zes jaar oud. Het gebrek betreft de automatische versnellingsbak. Dat is een onderdeel dat normaal gesproken langer mee moet gaan dan zes jaar. De huidige kilometerstand is daarbij ook nog zeer laag. Het betreft daarbij een onderdeel waar u zelf geen invloed op heeft en waar u zeker een langere levensduur van mag verwachten dan dit.

Verkoper aanspreken
De verkoper is in dit geval de partij die u kunt aanspreken. U ontvangt van de importeur een bijdrage in de reparatiekosten. U mag van uw verkoper echter ook een bijdrage verwachten. De eigen bijdrage die u nu moet betalen is in dit geval echt aan de hoge kant. De verkoper zal hier nog een aanzienlijk deel van moeten vergoeden. Enige eigen bijdrage van uw kant (10-30%?) is redelijk aangezien u ook voordeel heeft van het feit dat u een hele nieuwe versnellingsbak krijgt. Normaal gesproken had u deze kosten echter nog niet hoeven te verwachten. Ik raad u dan ook aan nogmaals met de verkoper om de tafel te gaan en dit te bespreken. 

Komt u er met de verkoper niet uit, dan heeft u de mogelijkheid om uw zaak voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. 

Voor meer informatie over uw rechten verwijs ik u graag naar onze website: Klachten na aankoop - ANWB