Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorfiets vervoeren

Vraag gesteld door A. Tel op 17 april 2021

ik wil graag weten of het legaal is om een motorfiets met het voorwiel op een frame geplaatst (en deugdelijk vastgemaakt) dat vastzit aan een auto of bus te vervoeren.
Het gaat niet persee om een op de trekhaak van het trekkend voertuig gemonteerd frame maar zou eventueel ook een aan het chassis vastgemaakt kunnen zijn.
Foto van een voorbeeld alhier: https://www.motor-forum.nl/media/637075/full

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of het vervoeren van een motorfiets met een personenauto is toegestaan als het voorwiel van de motorfiets deugdelijk en stevig wordt vastgemaakt op een frame dat op zijn beurt wordt bevestigd aan de trekhaak of direct aan het chassis van de personenauto. U heeft ter verduidelijking een foto van de constructie gestuurd.

Aanhangwagen
Blijkens de definitie zoals opgenomen in de Regeling voertuigen is een aanhangwagen een voertuig dat is bestemd om aan een motorvoertuig te worden gekoppeld, met inbegrip van een oplegger; in ieder geval wordt als aanhangwagen aangemerkt een voertuig van de voertuigcategorie O, R of S, en een voertuig dat blijkens het kentekenregister een aanhangwagen is. De constructie op de trekhaak of aan het chassis van de personen auto kwalificeert niet als een aanhangwagen.

Slepen
Een motorvoertuig mag geen tweewielig motorvoertuig of een samenstel van voertuigen slepen op grond van art. 5.18.2 lid 6 Regeling voertuigen.

Conclusie
Het is dus niet toegestaan om de motorfiets te vervoeren op de door u genoemde manier. De motorfiets blijft in deze situatie een zelfstandig motorvoertuig, zodat er sprake is van slepen en niet van het vervoer van de motorfiets op een aanhangwagen. Het slepen van een tweewielig motorvoertuig is op grond van de Regeling Voertuigen verboden.

Voor verdere informatie over de verkeersregels in Nederland, verwijs ik u graag naar onze website.