Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik administratieve kosten betalen aan de autoverhuurder voor een boete?

Vraag gesteld door op 10 maart 2021

Op 2 maart kreeg ik een e-mail van de autoverhuurder in Napels, locautorent, waarin ik wordt "uitgenodigd" om administratieve kosten aan hen te betalen, in verband met een boete die mij opgelegd zou zijn op 28-06-2019.
wij hadden toen inderdaad een auto gehuurd.
ik heb een mailtje naar hen gestuurd met wat vragen daarin; ik heb nog geen reactie daarop gehad.
zonet probeerde ik hen te bellen op het in de e-mail vermelde telefoonnummer, maar dat blijkt niet te bestaan.
ik moet binnen 15 dagen betalen, zoniet gaan ze maatregelen treffen.
Kunt u mij zeggen hoe ik hierin verder het beste kan handelen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft op vakantie in Italië een auto gehuurd. Onlangs ontving u bericht van het autoverhuurbedrijf waarmee zij u verzoeken om een bedrag van €48,80 te betalen aan administratiekosten. Het autoverhuurbedrijf stelt een verkeersboete te hebben ontvangen als kentekenhouder van het destijds aan u verhuurde voertuig. U heeft het autoverhuurbedrijf een e-mal gestuurd met het verzoek om nadere informatie, maar heeft nog geen reactie ontvangen. U wilt graag weten wat u nu het beste kunt doen.

Administratiekosten
Veel autoverhuurbedrijven rekenen kosten voor de verwerking van verkeersboetes die worden ontvangen met betrekking tot verkeersovertredingen die zijn begaan in de periode dat het voertuig werd verhuurd. De (vaste)kosten voor het verwerken van de gegevens worden meestal in de overeenkomst of de algemene voorwaarden benoemd. Als het autoverhuurbedrijf gegevens moet verwerken m.b.t. verkeersboetes dan raakt de toenmalige huurder van het voertuig deze kosten dus verschuldigd.

Verwerking boete
De verwerking van de verkeersboete houdt in dat het autoverhuurbedrijf de informatie over de huurder van het voertuig doorgeeft aan de autoriteiten die de boete hebben opgelegd. De eventuele boete wordt dan door de plaatselijke autoriteiten opgelegd aan de huurder van het voertuig ten tijden dat de verkeersovertreding werd geconstateerd.  

Conclusie
Op grond van de overeenkomst met het autoverhuurbedrijf raakt u administratiekosten verschuldigd als een boete wordt ontvangen met betrekking tot het door u gehuurde voertuig. Ook als de boete uiteindelijk zou worden kwijtgescholden moet u deze administratiekosten op grond van de huurovereenkomst betalen.

Het staat u vrij om het autoverhuurbedrijf te vragen de vordering te onderbouwen door bijvoorbeeld een afschrift van de door hen ontvangen boete aan u door te sturen. Doorgaans blijkt de vordering met betrekking tot administratiekosten i.v.m. de verwerking van verkeersboetes overigens terecht te zijn.

De boete voor de geconstateerde verkeersovertreding zal aan u als huurder van het voertuig worden opgelegd. U kunt deze boete pas betalen of hiertegen in bezwaar komen nadat u de boete heeft ontvangen.