Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag je in deze straat parkeren

Vraag gesteld door op 2 mei 2021

Wij wonen, helemaal achterin, in een doodlopend straatje waar aan beide kanten van de straat 6 huizen staan en waar alle bewoners op hun eigen grond parkeren. De enige weg van/naar ons huis is langs alle andere huizen. De weg is zo breed dat er net 2 auto's naast elkaar kunnen staan. De straat is bestraat met stoeptegels van 30x30 cm en is aangeduid als woonwerf.
Bezoekers van de bewoners parkeren toch in dit straatje. Dat is op zich geen probleem zolang er maar één auto geparkeerd staat en andere auto's er nog langs kunnen.
Nu is er ook een bewoner die een kampeerbusje heeft en die weliswaar keurig op zijn eigen plek parkeert maar deze bus heeft dan alleen de achterste wielen op zijn eigen terrein staan en de rest steekt uit in de straat.
Als er dan een auto tegenover dat kampeerbusje geparkeerd staat kunnen de achterste bewoners er alsnog niet langs om de straat uit/in te gaan.

Mijn vraag: 1.mag de bewonder  met de kampeerbus de bus parkeren op zijn eigen terrein maar waarbij de bus dus bijna een meter uitsteekt in de straat?
2. Als er bezoek komt bij de nieuwe bewoner tegenover het busje wordt de auto van het bezoek zodanig geparkeerd dat er niemand meer langs kan, wat kunnen wij dan doen? We hebben onze medebewoner gevraagd zijn bezoek zodanig te laten parkeren zodat wij de straat uit kunnen maar die wordt boos en doet er niets aan.
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U woont in een doodlopende straat, waar bewoners op eigen grond kunnen parkeren. Vaak parkeren hier ook bezoekers van bewoners en staat er een kampeerbusje geparkeerd dat over zijn parkeervak uitsteekt. U heeft van dit parkeren last en vraagt wat u tegen de parkeeroverlast kunt doen.  

Als het kampeerbusje een meter uitsteekt op de openbare weg, is dit naar mijn mening niet netjes, maar niet per se verboden, tenzij dit hinder oplevert.

U kunt parkeeroverlast op de openbare weg bij uw gemeente melden. U zou de gemeente ook kunnen verzoeken om handhavend op te treden en betaald parkeren van de doodlopende weg in te voeren.

Het beste is echter om met uw medebewoners tot een oplossing te komen. Mocht dit overleg en een melding bij de gemeente tot niets leiden, dan is het misschien de overweging waard om uw auto te parkeren op een andere plek waar u zonder probleem kunt in- en uitparkeren. Misschien voor u niet de meest praktische oplossing, maar dat zou een eventuele ruzie met uw medebewoners ook niet zijn.