Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lambdasonde stuk met 5000 km

Vraag gesteld door N. Molenaar op 2 april 2021

Mijn labda sensor was stuk en is vervangen. Heb ik recht op garantie? Mag ik verwachten dat zo iets 10 jaar mee gaat?
Peugeot 108, 4 jaar oud, 5000 km. Na starten wordt er minstens 8 km mee gereden.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Onlangs is de lambdasonde vervangen door uw garage. Uw auto is nu 4 jaar oud en heeft slechts 5000 km gereden. U wilt graag weten welke verwachting u mag hebben van een lambdasonde en of u recht heeft op een kosteloze reparatie op grond van de garantie.

Levensduur lambdasonde
Van een lambdasonde mag een levensduur van ten minste 8 jaren worden verwacht. Als de lambdasonde eerder moet worden vervangen en de auto normaal gebruikt is en goed is onderhouden, bestaat het vermoeden dat de lambdasonde gebrekkig was. Een vermoeden kan echter worden weerlegd.

Normaal gebruik en onderhoud
Naast regelmatig onderhoud en gebruik volgens voorschriften van de fabrikant is het regelmatig rijden met de auto van belang om de in goede staat te houden. Een auto is gemaakt om mee te rijden. Als een auto nauwelijks gebruikt wordt zullen veel onderdelen eerder vervangen moeten worden, dan men bij normaal gebruik zou mogen verwachten. Voor de lambdasonde in het bijzonder geldt dat de sensor eerder stuk zal gaan als de auto met name voor korte ritjes gebruikt wordt. De sensor hangt in de uitlaat en bij korte ritjes wordt beduidend meer vuil via de uitlaat uitgestoten dan tijdens de kilometers op de snelweg.

Conclusie
Van de lambdasonde mag bij normaal gebruik en onderhoud een levensduur van 8 jaar worden verwacht. Hoewel de sensor in uw geval al na 4 jaar en slechts 5000 km vervangen moet worden, is dit waarschijnlijk niet het gevolg van een gebrekkige sensor. Het ligt meer in de lijn der verwachtingen dat de sensor (eerder) stuk is gegaan vanwege het gebruik van de auto. Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit zal de koper moeten aantonen dat er sprake is van een gebrek dat hij in redelijkheid niet hoefde te verwachten en dat dit gebrek al bestond bij aflevering van de auto. Garantie geldt in de regel voor gebreken die aanwezig waren bij aflevering en voor gebreken die ontstaan ten gevolge van normaal gebruik. Een auto is niet gemaakt om (slechts) 1000 km per jaar mee te rijden.

Voor meer informatie over uw garantie en uw rechten bij klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze website.