Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is garage verantwoordelijk voor boetes bij proefrijden?

Vraag gesteld door op 27 april 2021

Mijn auto, renault Capture, is een aantal dagen weggeweest om een trekhaak te laten monteren. In deze tijd is er met de auto te hard gereden wat resulteerde in een boete van € 78. De reparateur weigert de boete te betalen omdat hij "al genoeg verlies geleden heeft" op de klus. Vooraf was € 500 afgesproken, ik heb uiteindelijk 550 betaald wegens 'accessoires'. Hij heeft de auto een week gehouden en in die tijd is er een volle tank 3/4 leeggereden. Dat ontkende hij, kan ik ook niet bewijzen. Maar de auto is ergens geflitst waar hij niet hoorde te zijn in de tijd dat hij in de werkplaats was. Kan ik hem op één of andere manier aansprakelijk stellen?
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Uw auto heeft een paar dagen bij de garage gestaan om een trekhaak te monteren. In deze tijd is er met de auto gereden en een snelheidsovertreding begaan. U vraagt of de reparateur aansprakelijk is voor de opgelegde boete.

Het lijkt mij dat voor het monteren van een trekhaak een proefrit niet noodzakelijk is. Indien een proefrit toch noodzakelijk was, dan is het zeker niet de bedoeling om een snelheidsovertreding te begaan. U kunt dan ook de reparateur aansprakelijk stellen en het boetebedrag plus de administratiekosten claimen. Voor een vergoeding van de brandstofkosten, moet u kunnen aantonen dat toen u de auto bracht de tank vol was en vrijwel leeg toen u de auto ophaalde.

U kunt ook eerst in bezwaar gaan bij de officier van justitie van Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Dat kan via het Digitaal Loket. In uw beroepschrift moet u aangeven dat de auto bij de garage stond en dat er ten onrechte met de auto is gereden. U hoeft de boete pas te betalen als de officier van justitie uw bezwaar afwijst. Of uw bezwaar succes zal hebben, kan ik niet zeggen.

Wordt uw bezwaar gehonoreerd, dan krijgt de reparateur de boete opgelegd. Mocht de reparateur dan toch betaald hebben, dan moet u hem het bedrag terugbetalen.

Meer informatie over bezwaar na een verkeersovertreding kunt u vinden op de website van het OM