Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Iberia voucher

Vraag gesteld door R. v.d. Graaf op 11 april 2021

Ik heb vorig jaar een voucher geaccepteerd van Iberia, die expireert op 1 juni
Ik ben verplicht een ticket te boeken en voor 1 juni 2021 weer terug te zijn
Niet wetende dat er zolang negatieve reisadviezen zouden zijn. Het reis aanbod is zeer beperkt
Tot op heden wil Iberia niet financieel compenseren of de expiratie datum verlengen
Omstandigheden zijn zeer slecht om op vakantie te gaan, veel dicht, veel risico etc etc
Is Iberia niet verplicht met bovenstaande rekening te houden? Ben ik per 1-6-2021 mijn 750 euro kwijt?
Waar heb ik recht op?
Wat adviseert u mij te doen

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft vorig jaar een voucher geaccepteerd van Iberia, die geldig is tot 1 juni 2021. U bent verplicht voor die datum een vliegreis te boeken en weer terug te zijn.

Europese wetgeving
Veel (luchtvaart)bedrijven hebben vorig jaar vouchers verstrekt voor geannuleerde (vlieg)reizen vanwege de coronapandemie. Ik neem aan dat het in uw geval ook om een geannuleerde vlucht gaat. Op grond van de Europese Verordening 261/2004 is de luchtvaartmaatschappij verplicht om bij een geannuleerde vlucht de ticketprijs binnen 7 dagen terug te betalen. Omdat het om enorm veel geannuleerde reizen ging, hebben veel ondernemers - om faillissement te voorkomen -  aan de reizigers vouchers aangeboden.

De reiziger was niet verplicht die te accepteren. Maar is de voucher eenmaal geaccepteerd, dan gelden in principe de vouchervoorwaarden van de betreffende onderneming. 

Geld terug
Maar, het uitgangspunt is daarbij wel dat als de geldigheidsduur van de voucher is verlopen en u de voucher niet heeft gebruikt, u recht heeft op terugbetaling. Dit is in lijn met de Europese wetgeving. Als Iberia blijft volhouden dat u geen recht heeft op terugbetaling en ook niet bereid is de geldigheidsduur van de voucher te verlengen, kunt u het ECC (Europees Consumenten Centrum) vragen om te bemiddelen. Ook kunt u overwegen een organisatie in de arm te nemen om uw claim in te dienen. Online zijn er veel bedrijven te vinden (zoals Aviclaim en EU claim) die u hierin kunnen bijstaan. 

Meer informatie:

 

Update d.d. 16/4/2021: dhr vd Graaf heeft laten weten van Iberia bericht te hebben ontvangen dat het voucher verlengd wordt tot 4 november 2021 met reismogelijkheid tot 4 mei 2022.