Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hindernissen voor voetgangers

Vraag gesteld door op 10 april 2021

Bij het wandelen, in dit geval in Lelystad, lopen mijn vrouw en ik voortdurend tegen hindernissen aan op de trottoirs. De meesten heggen steken over de trottoirs heen en deze trottoirs zijn meestal al smal. Ook de hoogte van de heggen zijn daarbij van invloed. Al of niet met een rollator hebben we en anderen samen ca. 1,50m vrije ruimte nodig en die is door de overgroei niet aanwezig. De beschikbare breedte wordt op veel plaatsen versmald door de inritbanden en lantarenpalen. Vaak lopen de hogere heggen aan de bovenkant ook nog breed uit.

Mogen de heggen over de binnenste opsluitbanden heen groeien? Ik heb de gemeente hier al vaak over benaderd maar alleen met enig succes m.b.t. het openbare groen maar niet voor de heggen van de tuinen.
Het gevolg van deze ellende is dat wij maar op de  rijbaan/weg gaan gaan lopen maar dat loopt niet rustig.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft last van overhangende heggen als u in uw gemeente over de stoep loopt. U vraagt of er regels zijn die bepalen hoe ver een heg over de stoep mag groeien.

Er zijn geen specifieke regels die bepalen hoe ver een heg over de stoep mag groeien. Wel mag van de eigenaar van de struik verwacht worden dat deze gesnoeid wordt als de struik het lopen over de stoep onmogelijk maakt. Is de struik van de Gemeente, dan kunt u de Gemeente hierop aanspreken. Is de heg niet van de Gemeente, maar staat deze in een tuin, dan kunt u de bewoner vragen om de heg te snoeien. Wordt de heg alsnog niet gesnoeid, stuurt u dan een aangetekende brief met een verzoek tot snoeien. Helpt ook dit niet, maakt u dan foto's en een melding bij de Gemeente. Ontstaat er een onveilige of onwenselijke situatie op de openbare stoep, dan kan de Gemeente wellicht toch ook iets voor u betekenen.