Garantie auto
Vraag gesteld door op 22 maart 2021
In november 2020 kochten we een gebruikte wagen (40.000 km, bouwjaar 2015) bij onze vaste garage.
Woensdag 17/3 jongstleden ben ik in een ongeval terecht gekomen, omdat de remmen van deze dienst weigerden. Daardoor reed ik op de stilstaande auto voor mij.
De auto staat inmiddels bij de garage waar we de wagen kochten. Ze zeiden gelijk dat het niet mogelijk was dat de remmen dienst weigerden.
De auto heeft nog Bovag garantie tot mei 2021.
Het kan maar zo dat de verkoper moeilijk gaat doen en ons niet tegemoet gaat komen wb garantie, cq objectief onderzoek naar de oorzaak van het mankement.
Wat adviseert u ons, qua handelswijze?
Antwoord van Chaim
ANWB ExpertU heeft onlangs een occasion gekocht inclusief 6 maanden BOVAG garantie en bent kortgeleden betrokken geraakt bij een ongeval. U bent tegen een stilstaande auto aangereden, omdat de remmen niet functioneerden. Uw auto staat inmiddels bij de verkoper die tevens uw onderhoudsgarage is. De garagist heeft aangegeven dat het niet mogelijk is dat de remmen dienst weigerden en u twijfelt of uw garage wel objectief en onafhankelijk onderzoek zal doen naar de oorzaak van het ongeval. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.
Technisch oordeel
Het is onwaarschijnlijk dat remmen spontaan dienst weigeren. Als dit echter toch gebeurt is dan zal dit ook uit een technisch onderzoek blijken, aldus onze Automotive Experts.
Wie stelt moet bewijzen
Uw stelling is dat de remmen dienst weigerden en u zodoende ten gevolge van een gebrekkig product betrokken bent geraakt bij een ongeval, de verkoper heeft deze stelling betwist. In Nederland geldt dat de bewijslast, tenzij hiervan op grond van de wet of overeenkomst wordt afgeweken, rust bij de partij die zich beroept op rechtsgevolgen van door haar gestelde feiten.
Garantie
Als blijkt dat er sprake was van een gebrek dan geldt op grond van de BOVAG garantie dat de gevolgschade aan uw voertuig ook hersteld moet worden door de garantiegever. Als geen gebrek kan worden vastgesteld dan zijn de reparatiekosten voor eigen rekening.
Conclusie
Ik raad u aan om in overleg met de verkoper een onafhankelijk onderzoek te laten doen door DEKRA of CED naar het vermeende disfunctioneren van de remmen. Als het niet aannemelijk kan worden gemaakt dat de remmen niet werkte, dan zult u de herstelkosten voor eigen rekening moeten nemen.
Graag verwijs ik u voor meer informatie over garantie en informatie over hoe te handelen na een aanrijding, naar onze website.
Deel deze pagina