Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Borden snelheidsbeperking België aan beide zijde autosnelweg?

Vraag gesteld door op 5 april 2021

Op de A12 op de vluchtstrook bij afslag Leugenberg (N114) wordt er aan de weg gewerkt. Op dat punt bestaat de weg uit drie rijstroken inclusief afrit Leugenberg en exclusief vluchtstrook. Blijkbaar is daar momenteel een snelheidsbeperking (einde 70 bord). De aankondiging van de snelheidsbeperking, die vermoedelijk alleen aan de rechterkant van de autosnelweg staat, is bij het passeren van vrachtwagens niet zichtbaar (links van de autosnelweg geen bord met snelheidsbeperking). Is het in België verplicht om op een autosnelweg een bord met een snelheidsbeperking aan beide kanten van de autosnelweg te plaatsen? (bij afwezigheid matrixborden). Of volstaat alleen een bord de rechterkant van de snelweg?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Onlangs passeerde u een verkeersbord dat het einde van een tijdelijke verlaging van de maximum snelheid aankondigde op een autosnelweg in België. Het bord dat de maximum snelheid beperking aankondigde heeft u niet gezien, omdat dit waarschijnlijk alleen aan de rechterzijde van de weg was geplaatst. U wilt graag weten waar verkeersborden die de maximum snelheid regelen geplaatst moeten worden in België.  

Wegenverkeerswet België
Verkeersborden die een verbod inhouden wordt op grond van art. 68 van de Belgische wegenverkeerswet rechts geplaatst. Als het ter plaatse niet mogelijk is om het verbodsbord aan de rechterzijde te plaatsen, mag het verkeersbord boven de rijbaan geplaatst worden. Herhalingsborden mogen vervolgens geplaatst worden daar waar het verkeer het rechtvaardigt.

Conclusie
Verkeersborden die de maximumsnelheid regelen kwalificeren als verbodsborden. Verbodsborden worden in België rechts en in uitzonderingsgevallen boven de rijbaan geplaatst. Herhalingsborden mogen ook aan de linkerzijde geplaatst worden. Het door u waargenomen verkeersbord einde snelheidsbeperking is zodoende naar alle waarschijnlijkheid een herhalingsbord geweest.

De Belgische verkeersregels kunt u nalezen op de website.