Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto afgeleverd met winterbanden terwijl zomerbanden voorhanden zijn

Vraag gesteld door M. van Riemsdijk op 27 april 2021

Onze dochter heeft bij CarNext een leuke BMW gekocht kenteken ***. Deze auto is afkomstig van Leaseplan, de moedermaatschappij van CarNext. Deze auto staat op winterbanden.

De verkoper van CarNext zegt dat er geen zomerbanden bij deze auto zijn en kan een nieuwe set leveren voor €720 incl btw.
De originele zomerbanden van deze auto staan echter bij Profile Eindhoven. Profile kan ze aanleveren naar een vestiging waar mijn dochter woont maar raadt mij aan contact op te nemen met Leaseplan. Leaseplan zegt dat de auto uit de lease is en verkocht wordt via CarNext. So far so good. CarNext blijft op het standpunt dat de bij de auto behorende zomerbanden niet meegeleverd worden. Mijn standpunt: in de zomer met winterbanden rijden is pertinent onveilig, de remweg kan zo maar 5 a 10 meter langer zijn voor zo'n BMW van 1600 kg als deze. Ten tweede horen bij de auto accessoires zoals een mattenset en gereedschap. De zomerbanden die bij Profile staan zijn naar mijn mening ook een accessoire die meegeleverd had moeten worden. Ondanks de veiligheidsargument en het accessoire-argument weigert CarNext de bij de auto horende zomerbanden te leveren. Ze blijven op het standpunt staan dat onze dochter een nieuwe set zomerbanden niet wil afnemen en daarmee vervalt onze claim op de bij de auto horende zomerbanden die bij Profile Eindhoven staan. Wat denk u? Kan ik de verkoper dwingen deze bestaande zomerbanden bij de auto te leveren? Ps. de auto wordt volgende week overgedragen aan onze dochter.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw dochter heeft onlangs een jonge occasion gekocht. Deze auto staat op winterbanden. Onlangs heeft u gevraagd of de zomerbanden-set, waarvan u weet dat deze beschikbaar is bij een Profile vestiging, achteraf afgeleverd zal worden. De verkoper heeft aangegeven dat dit niet het geval is, een zomerbanden-set kan uw dochter bijkopen. U bent van mening dat de zomerbanden-set als accessoire bij de auto geleverd moeten worden. Ook bent u van mening dat het onveilig is om met de winterbanden te blijven rijden en dat de verkoper om die reden de auto behoort af te leveren met de zomerbanden-set. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is en of uw dochter de verkoper kan dwingen de zomerbanden-set zonder bijbetalen te leveren.

Veiligheid
In de zomer is de remweg van een auto op winterbanden fors langer en heeft het voertuig een minder goede wegligging dan wanneer deze op zomerbanden zou rijden. Ook slijten winterbanden aanzienlijk sneller als hiermee in de zomer wordt gereden. Zoals de naam ook doet vermoeden zijn winterbanden gemaakt om in winterse omstandigheden te gebruiken en onze Automotive Experts raden het gebruik van winterbanden in de winter dan ook aan. Het blijft echter een aanbeveling en gebruik van winterbanden in de zomer is niet per definitie onveilig en ook niet verboden. Uit de Regeling voertuigen volgt geen verbod voor het rijden met winterbanden in de zomer.

Overeenkomst en conformiteit
De hoofdregel is dat moet worden afgeleverd wat partijen zijn overeengekomen. Bij de koop van een auto, mag men ervan uitgaan dat de auto inclusief accessoires zal worden overgedragen. Hieronder valt o.a, het reservewiel, de matten-set en gereedschap. U mag verwachten dat alles in en aan de auto aanwezig is, zoals de auto ooit werd afgeleverd af fabriek. Een tweede banden-set kwalificeert niet als een accessoire. Banden en eventueel velgen zijn een zelfstandige zaak die zelfstandig kan worden geleverd, dat voor de specifieke auto ooit een tweede banden-set is aangeschaft, maakt dit niet anders.  

Mededelingsplicht
Naar mening van onze Automotive Experts is het verschil tussen een winter- en een zomerband niet voor iedere consument duidelijk. Als de auto wordt verkocht in de zomer mag de consumentenkoper er naar mijn mening vanuit gaan dat de auto is uitgerust met zomerbanden. Als de verkoper expliciet meldt dat de auto is uitgerust met winterbanden en de koper ondanks deze mededeling besluit de auto te kopen, bestaat daartegen geen bezwaar. Als de verkoper echter niets meldt over de uitrusting met winterbanden, dan kan de koper mijns inziens afdwingen dat de auto alsnog wordt afgeleverd met zomerbanden. Van een professioneel autobedrijf mag worden verwacht dat hij potentiële kopers wijst op (verborgen) gebreken en bijzonderheden aan de auto. Een met winterbanden uitgeruste auto die in de zomer verkocht wordt kwalificeert als een bijzonderheid, die moet worden gemeld.

Conclusie
Een tweede banden-set is geen accessoire van de auto en het is niet verboden of per definitie onveilig om met winterbanden in de zomer te rijden. Van een professioneel autobedrijf mag wel worden verwacht dat auto’s in de zomermaanden op zomer- of all season banden worden afgeleverd en dat als dit niet het geval is de consument daar expliciet op wordt gewezen. Als er geen mededeling is gedaan over de aflevering op winterbanden, kunt u mijns inziens afdwingen dat de auto alsnog met all seson- of zomerbanden wordt afgeleverd. Ik zie geen juridische gronden waarop aflevering van een additionele banden-set kan worden afgedwongen.

Voor meer informatie over zomer- en winterbanden, verwijs ik u graag naar onze website.